SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GZA iz Wu-Tang Clana navdušil in obljubil, da se bo v Slovenijo še vrnil

4

termometer

V Sloveniji je prvič nastopil ustanovni član legendarne newyorške skupine Wu-Tang Clan GZA the Genius, ki je poskrbel, da so v prestolnici odmevali ritmi (kakovostnega) hip hopa.

Slovenski ljubitelji hip hopa imajo redko priložnost v živo spremljati tako znamenitega predstavnika omenjene glasbene zvrsti, kakršen je GZA, zato je razumljivo, da je F-Cluba včeraj pokal po šivih – čeprav je zvezdnik nastopil relativno pozno – petnajst minut čez polnoč – in so se morali številni obiskovalci že čez nekaj ur odpraviti v službo, mlajši pa v šolo.

Nastop ameriškega zvezdnika je bil vrhunec dogodka, posvečenega DJ Bronsonu – Splitčanu, ki je v začetku decembra pri 32. letih izgubil bitko z rakom. Za uvod v večer sta poskrbela DJ Phat Phillie in Koolade, ki sta predstavila album Koolade Beats Rocky. Pod dvorano Hale Tivoli so iz zvočnikov odmevale uspešnice izvajalcev, kot so Notorious B.I.G., Gang Starr, Cypress Hill, Rakim, Group Home, če naštejemo samo nekatere, ki so s trdimi ritmi dodobra ogrele obiskovalce. Med njimi seveda niso manjkale klasike drugih članov zasedbe Wu-Tang Clan – od Methodmana in Raekwona do Ghostface Killaha in Ol' Dirty Bastarda.

Prav s posvetilom Ol' Dirty Bastardu sta svoj nastop začela tudi uveljavljena hip hop ustvarjalca Mrigo in Ghet, ki sta ta večer na odru zastopala slovenske barve. V nadaljevanju sta energično odrapala še skladbe Sj veš, Nimaš pojma (pri kateri se jima je na odru pridružil Gero), skupaj z Emkejem in Mitom so se spraševali Kdosoti, sledil je Povelenju, svoj nastop pa sta velenjska artista končala z uspešnico D'Shit. Za poseben glasbeni vložek s saksofonom je poskrbel Lovro Ravbar iz skupine LeeLooJamais, kar je bila "protiusluga" hrvaškemu didžeju in producentu Kooladeju, ki je pred meseci gostoval na njihovem koncertu v Kinu Šiška.

Dobro uro pozneje so oboževalci končno pričakali Garyja Grica, znanega pod umetniškim imenom GZA the Genius. V nastopu, ki je trajal dobrih petdeset minut, je GZA dokazal, zakaj so ga uredniki strani www.about.com leta 2007 uvrstili na 17. mesto najboljših 50 MC-jev vseh časov. Raperju tudi pri 45. letih ne manjka energije, ki jo še kako potrebuje za podajanje svoje brezkompromisne lirike, v kateri se prepletajo metafore in kritično mišljenje. Njegov glasbeni set je bil sestavljen iz uspešnic, ki jih najdemo na njegovih samostojnih albumih, predvsem na legendarnem Liquid Swords, in iz hip hop klasik, ki jih je posnel v okviru znamenite skupine, za pokušino pa je odrapal tudi nekaj rim, ki jih lahko njegovi oboževalci pričakujejo na prihajajočem albumu. Pričakovano je največ navdušenja požel z uspešnicami Come Do Me, Liquid Swords, Cold World, Breaker Breaker, Oooh Baby I Like It Rawwww in seveda s Shadowboxin.

Med nastopom je bilo presenetljivo malo skandiranja imena skupine (kadar tega niso zahtevale skladbe), poudarek je bil na glasbenem izražanju. Kratek in jedrnat nastop je GZA končal s primerno kratkim nagovorom občinstvu, v katerem je prisotnim dejal, naj podpirajo "pravi hip hop", in obljubil, da se bo v Slovenijo še vrnil. Upajmo, da bo obljubo izpolnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin