Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Sreda,
23. 1. 2013,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2013, 16.46

8 let

"EMA je bila dobra priložnost za številne izvajalce"

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
RTV je presenetila Slovence z nenadno ukinitvijo EME. Zvezdniki žalujejo, a hkrati upajo, da bodo imeli odgovorni pri izbiri izvajalca srečno roko.

Slovenski glasbeni izvajalci so izgubili še poslednjo priložnost, da se predstavijo, promovirajo ali celo uveljavijo na glasbeni sceni. EMA je z današnjim dnem zgodovina, na RTV Slovenija bodo letošnjega predstavnika za Evrovizijo izbrali interno, torej brez javnega izbora.

O odločitvi javnosti smo vprašali nekatere naše glasbenike, ki so enotni, da je to velika izguba za slovensko glasbo.

"Na EMO se tokrat sicer nisem nameravala prijaviti, vendar jo bom pogrešala, saj je bila zelo dobra priložnost za številne izvajalce," je povedala Nina Pušlar, ki sicer v internem izboru ne vidi nič slabega, upa pa, da bodo izbrali dobrega izvajalca z dobro pesmijo. "Pomembno je, da se ne išče pesem, ki bi bila všečna Evropi, ampak pesem, ki ima zgodbo."

Nuša Derenda, ki se skupaj z Darjo Švajger lahko pohvali z najboljšo uvrstitvijo na Evroviziji, nam je priznala, da je pričakovala, da bodo prej ali slej sprejeli takšno odločitev. "Škoda je za izvajalce, ki bi želeli sodelovati v izboru, vendar zdaj niso dobili priložnosti," nam pove Nuša, ki ključ za uspeh na Švedskem vidi tudi in predvsem v zelo dobri promociji, ki pa je zelo draga. Če izvajalec, kdorkoli že bo, ne bo dobil zadostne finančne podpore, potem nima možnosti za uspeh, je še prepričana Derenda.

"To je že zelo pogosta navada tudi drugod, Bosanci recimo večinoma izredno dobro izbirajo in se uvrstijo zelo, zelo visoko, prav tako so tako lani dobro izbrali Hrvatje in Makedonci. Upam, da bodo na RTV dobro izbrali in da bomo dobili izkušenega predstavnika s kilometrino na odrih in da gre v Malmo z dobro pesmijo. Predvsem si želim, da bo pesem Slovencem všeč in da se bo naš predstavnik visoko uvrstil. Sicer je lahko to dvorezen meč. Zelo pogumna odločitev, na RTV so si zadali veliko odgovornost. Želim jim, da bodo nadvse uspešni," je svoje videnje odločitve nacionalne televizije pojasnila Alenka Gotar, ki se je leta 2007 s pesmijo Cvet z juga uvrstila v finalni večer Evrovizije.

Vili Resnik, ki je našo državo na odru Evrovizije s pesmijo Naj bogovi slišijo zastopal leta 1998, pravi, da odločitev pozdravlja glede na trenutne gospodarske razmere. "Če je kriza, potem čisto razumem. Je pa škoda, da bo Slovenija izgubila izbor, ki je bil resnično na ravni." Sicer pa pravi, da je Evrovizija tako in tako izgubila svoj prvotni pomen in da se ne bi čudil, če bi Slovenija v bližnji prihodnosti celo prenehala sodelovati na tem izboru.

Svoje strokovno mnenje nam je podal tudi Raay, ki je sicer lani sodeloval kot žirant v oddaji Misija Evrovizija in je sodeloval s številnimi domačimi ustvarjalci: "Interni razpis se mi zdi odlična odločitev, v kolikor je ekipi, ki bo izbirala pesem in izvajalca, jasno, kaj so trenutne glasbene smernice in kaj je potrebno za uspeh na Evroviziji."

Ne spreglejte