Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
5. 4. 2016,
18.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Torek, 5. 4. 2016, 18.08

6 let, 7 mesecev

Ženske so v hollywoodskih filmih trikrat pogosteje gole kot moški

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

V hollywoodskih filmih so prizori ženske golote trikrat pogostejši kot gola moška telesa. Latinoameričanke ali Azijke se na zaslonu pojavljajo le v štirih odstotkih, čeprav so Latinoameričani največja demografska skupina v Kaliforniji.

V letošnjem letnem poročilu o položaju žensk in deklet v Kaliforniji, ki jo je izvedla Univerza Mount Saint Mary's iz Los Angelesa, navajajo, da so ženske vloge v stotih najboljših ameriških filmih iz leta 2014 v 26 odstotkih povezane z goloto ali vsaj delno odkritostjo. Moški se goli pojavljajo v le devetih odstotkih.

V le 12 odstotkih v raziskavo vključenih filmih je ženskam namenjena glavna vloga in v le 23 odstotkih gre za like, ki prikazujejo zaposleno žensko, kar se razlikuje od dejanskega stanja v ZDA, kjer ženske predstavljajo 46 odstotkov delovne sile.

Film manj naklonjen ustvarjalkam kot ženskam v zakulisju

Raziskava še kaže, da se je v zadnjih 15 letih pri velikih in odmevnih projektih, ne glede na to, da veliko žensk dela v zakulisju filmske industrije, manj kot ena od petih žensk pojavila v vlogi režiserke ali scenaristke.

Analiza filmov, ki so jih med letoma 2002 in 2012 predvajali na ameriškem filmskem festivalu Sundance, je pokazala, da je spolna neenakost v filmski industriji največja v režiji, kjer je zastopanost žensk majhna (na fotografiji režiserka Ava DuVernay). | Foto: Analiza filmov, ki so jih med letoma 2002 in 2012 predvajali na ameriškem filmskem festivalu Sundance, je pokazala, da je spolna neenakost v filmski industriji največja v režiji, kjer je zastopanost žensk majhna (na fotografiji režiserka Ava DuVernay).

"Medtem ko moški zasedajo izključno režiserska in producentska mesta, imajo piske, urednice in režiserke med 7 in 15 odstotki projektov," so zapisali v raziskavi, ki kaže tudi to, da je v filmski industriji zastopanost žensk večja težava kot v televiziji.

V filmih se govoreči ženski liki pojavijo v 30 odstotkih, na malih zaslonih v 42 odstotkih.

Spregledana etnična raznolikost

Vendar pa sta tako film kot televizija šibka pri predstavljanju etnične raznolikosti, saj 74 odstotkov vlog še vedno pripade belcem. Vprašanje rasizma v filmski industriji je bilo letos na primer izpostavljeno tudi ob nominacijah za oskarje.

Ne spreglejte