Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
9. 6. 2015,
10.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 9. 6. 2015, 10.38

6 let, 7 mesecev

Siddharta se vračajo: severnjaško temačnost so zamenjale družinske teme

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Siddharta so včeraj na Škrabčevi domačiji v Ribnici pred petkovim izidom v poslušanje ponudili svoj sedmi album Infra, ki mu bo konec leta sledil še Ultra.

Siddharta letos praznujejo dve desetletji delovanja, a namesto sentimentalnih vpogledov v preteklost in ukvarjanja z lastno vlogo na sceni so se odločili, da izdajo dva nova albuma. Prvi z naslovom Infra izide v petek, drugega pa lahko pričakujemo konec leta.

Na včerajšnji poslušalni seansi na Škrabčevi domačiji v Ribnici, na kateri naj bi novinarji in novinarke pozabili na tegobe zunanjega sveta in vso svojo pozornost posvetili glasbi, so prek zvočnikov domače izdelave zavrteli deset skladb, ki predstavljajo prvo polovico letošnjega Siddhartinega prispevka k slovenski glasbi.

Piknik, eden od vrhuncev albuma Skladba Ledena, ki se že vrti na radijskih postajah, je med bolj umirjenimi skladbami na albumu, ki ga zaznamujejo melodične skladbe, ki bodo morda spet bližje širšemu krogu poslušalcev in poslušalk.

Med bolj umirjenimi ritmi ji družbo dela še skladba Piknik, zagotovo eden od vrhuncev albuma, ki pa morda še najbolj zgovorno ponazarja premik v besedilih.

Severnjaško temačnost in spogledovanje z mitologijo so namreč zamenjale manj vznemirljive bolj družinske teme, a pri Tomijevem petju to ne bi smelo pretirano motiti.

Odprti zvoki in melodije ter skoraj evrovizijska skladba Če so se Siddharta zadnja leta glasbeno nekoliko zapirali, se v Infri spet vračajo z odprtim, dostopnim zvokom in melodijami, ki so najbolj prepričljive takrat, ko jih ne jemljemo preveč resno.

Na albumu je namreč kar nekaj zabavnih domislic na poskok, med katerimi najbolj izstopa Love Love, ki so jo člani skupine v šali označili za evrovizijsko, pa seveda sklepna Gianna, polna referenc na prejšnje skladbe.

Preostanek albuma predstavljajo razbijaške klasike, med katerimi izstopata predvsem Do konca in Phatyuppie, za ljubitelje Pink Floydov pa bo zagotovo skladba Diamanti.

Album lahko še pred uradnim izidom poslušate na Deezerju:

Ne spreglejte