Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
10.40

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 10.40

7 let

Rascal Flatts

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Still Feels Good (2007)

TIP: Definitivno najboljša letošnja country rock plošča.

Že od prve polovice sedemdesetih (v času bendov Eagles, Poco in podobnih) naprej je bil ameriški country rock eden izmed najtežje določljivih žanrov. Bistvo tega žanra je, da so se tovrstni izvajalci precej oddaljili od country obrazcev ali pa so jih vkomponirali v precej drugačna okolja - najraje v sredinski (prav tako kot country) tipično ameriški (pop in radijski) rock. Poleg tega so izvajalci tega žanra vedno do najmanjše podrobnosti sledili vsakemu novemu trendu sredinske produkcije. In ko je so le-ti postali splošno sprejemljivi, so jih začeli tudi sami (navadno precej očitno) implementirati v svoj izraz. Tako ni bila redkost, da so tovrstni country izvajalci posneli tudi kakšno bistveno bolj rockersko skladbo od tistih izvajalcev, ki so bili sicer deklarirani rockerji. Zlobneži pa navadno pripomnijo, da tudi obratno (npr. zadnji album Bon Jovi).

Rascal Flatts so najnovejša in verjetno trenutno največja country rock atrakcija. Skupina je, kot veleva tradicija tega žanra, združila prav vse bolj komercialne ameriške pop rock izkušnje iz preteklosti - od harmonsko bogatega AOR-a, pop rocka, west coasta, southern rocka, roots rocka pa vse do bogate in pravilne skladnje klasičnega rocka osemdesetih. V tem druženju različnih slogov pa so Rascal Flatts šli še precej dlje. Pozoren poslušalec v nekaterih njihovih skladbah ne bo preslišal modernejših podtonov (nizke uglasitve, blagi zvočni zidovi, malce nestandardni prehodi in ultra sodobna produkcija), ki izhajajo iz povsem aktualnih ameriških pop in rock trendov. To pa še ni vse, v samih začetkih skupine, ki segajo v leto 2000, so ta ameriški trio deloma reklamirali tudi kot nekakšen country-boy bend. Vendar Rascal Flatts to ni motilo, s svojimi nezgrešljivo country albumi, ki pa so bili nadvse primerni tudi za ljubitelje vseh vrst pop rocka, so hitro postali prvovrstna country rock in multi-platinasta atrakcija.

Zadnji dve leti so Rascal Flatts pobrali praktično vse najpomembnejše country nagrade. Prav tako pa so z vsemi štirimi prejšnjimi studijskimi albumi dosegli večkratno platinasto tiražo. Te uspehe bodo zagotovo ponovili tudi z aktualnim albumom Still Feels Good, s katerim so se prejšnji teden kot novost zlahka uvrstili na prvo mesto ameriške lestvice. Ta trenutek pa so drugi, takoj za Springsteenovim Magic. Do milijona pa jim manjka še približno 200.000 prodanih izvodov.

Still Feels Good je še ena sijajna country rock plošča. Rascal Flatts Rascal Flatts so tokrat še nadgradili njihovo že prej odlično formulo druženja zgoraj omenjenih slogov s prefinjeno country izraznostjo in pretežno (zaključna pesem je malo socialno obarvana) preprosto ameriško podeželsko ljubezensko tematiko, ki je blizu tako najstnikom (kar je za country rock precej netipičen pojav) kot velikemu country tržišču. Tudi nove pesmi pretežno izvirajo iz skladnje pop rocka osemdesetih, kar pomeni, da imajo sijajne in izrazite refrene, bogata večglasja, jasne in pravilne melodije ter mogočne aranžmaje. Morda tisto bistveno pri novih skladbah pa je, da je bendu uspelo izpostaviti dejstvo, da izredno dobro obvladuje tisti izvorni country melos, kot tudi igranje inštrumentov, ki so značilni za to zvrst (banjo, steel kitara in dobro, violine…). Tudi sam način njihovega izvrstnega petja je nezgrešljivo country. Velika zasluga, da je bend še pridobil na izraznosti in jasnosti gre tudi producentu Dannu Huffu (Faith Hill, Wynonna, LeAnn Rimes, Rebecca St. James, Keith Urban…), sicer izvrstnemu studijskemu glasbeniku in nekdanjemu šefu sijajnih in raziskujočih melodičnih heavy metalcev Giant, ki se je prelevil v top-country producenta ((Faith Hill, Wynonna, LeAnn Rimes, Rebecca St. James, Keith Urban…). Huffu je uspelo izpostaviti prav vse instrumente in fenomenalen način petja članov skupine, na drugi strani pa je sijajno izpostavil tudi tisto country iskrenost skupine. V samemu izrazu skupine pa je uspel ohraniti tudi tisto brezčasno patino in blišč klasičnega ameriškega komercialnega in tudi tradicionalnega rocka.

Still Feels Good je v vseh pogledih odličen album, ki bo zaradi univerzalnosti in brezčasnosti izvrstno narejenih in zelo raznolikih pesmi (prav vsaka od njih je potencialen hit) ter sijajnega muziciranja navdušil vse ljubitelje ameriškega klasičnega pop rocka, in seveda tudi vse privržence sodobnega komercialnega countryja.

Ne spreglejte