Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 8.29

8 let

Nominiranci za "zlate gramofone"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Včeraj so oznanili nominacije za glasbeno nagrado grammy.

Sinoči je televizijska mreža CBS v živo prenašala tradicionalni letni koncert ob oznanitvi nominirancev štiriinpetdesetih nagrad grammy. Glasbene nagrade bodo podeljene dvanajstega februarja. Na seznamu morebitnih nagrajencev se večkrat pojavijo stara znanka Adele, Kanye West, ki ima največ nominacij, britanska folk rock zasedba Mumford & Sons, ameriška folk zasedba Bon Iver, na tovrstnih nagradah nepogrešljivi Lady Gaga in Katty Perry, rokerji Foo Fighters in tudi angleška, že skoraj kultna zasedba Radiohead. Idejni vodja zasedbe Bon Iver, Justin Vernon in njegovi kolegi so se z nominacijo za najboljši singel leta s pesmijo Holocene znašli med sotekmovalci Adele, Brunom Marsom, Katy Perry in Mumford & Sons. Razen Katy Perry vsi našteti tekmujejo tudi za skladbo leta, na mestu pop pevke pa se je znašel Kanye West s pesmijo All of the Lights.

Medtem ko je zasedba Bon Iver v družbi hip hoperke Nicki Minaj, triindvajsetletnega ustvarjalca elektronske glasbe z imenom Skrillex, hip hop izvajalca J. Cola in country zasedbe The Band Perry znašla tudi med nominacijami za najboljšega novinca, je izpadla v kategoriji za album leta. To priznanje lahko osvoji Adele z albumom 21, Lady Gaga, Bruno Mars, Rihanna z albumom Light ali Foo Fighters in njihov plošček Wasting Light.

Zadnji tekmuje tudi za naslov najboljšega rock albuma, izrinejo pa ga lahko Come Around Sundown zdaj že pop zasedbe Kings of Leon ter ploščki Jeffa Becka, Red Hot Chili Peppers in ameriške zasedbe Wilco. Kategorija najboljšega alternativnega albuma je spet naklonjena zasedbi Bon Iver, pa tudi Death Cab For Cuitie, Foster The People, My Morning Jacket in Radiohead.

Med nominacijami za najboljšo rock in pop živo izvedbo pesmi se pojavljajo zgoraj že omenjena imena, poleg njih pa še Pink, Lady Gaga z izvedbo pesmi Yoü And I in ameriška indie zasedba The Decemberists.

Kot rečeno, bodo nagrajenci znani v prvi polovici februarja in kot vedno bo zanimivo videti, kako bodo izvajalci nagrade prejeli. Nagrada grammy je bila namreč v svoji zgodovini nemalokrat deležna raznovrstnih kritik – denimo, da so zanjo vedno nominirani le bolj komercialno uspešni izvajalci, medtem ko so kritiško priznani, ki bi si jo v resnici bolj zaslužili, spregledani.

Ko so leta 1996 za najboljšo hard rock koncertno izvedbo svoje pesmi grammyja prejeli Pearl Jam, je njihov frontman Eddie Vedder odkorakal na oder in rekel: "Ne vem, kaj to pomeni. Mislim, da ne pomeni nič." Sorodno mišljenje si z njim deli tudi frontman predstavnikov progresivnega metala Tool, Maynard James Keenan, ki se na podelitev sploh ni prikazal, svojo odsotnost pa je pojasnil z razlago: "Mislim, da so grammyji zgolj velik promocijski stroj za glasbeno industrijo. Hranijo slabo pamet in množice. Ne počastijo umetnosti oziroma ustvarjanja glasbenikov. Glasbeni posel slavi samega sebe. V osnovi gre samo zato."

Ne spreglejte