Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2012,
7.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 25. 5. 2012, 7.17

8 let, 5 mesecev

Na festivalu v Požegi tudi slovenski enominutni film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški festival enominutnih filmov Crominute, ki že 20. te dni poteka v Požegi, bo danes predstavil uradni program, v katerega so uvrstili 60 filmov z vsega sveta.

Med njimi je tudi enominutni film Market Place Weishan slovenskega avtorja Gorazda I. Gumzeja.

Na razpis se je prijavilo več slovenskih enominutnih filmov, izbrali pa so le Gumzejev dokumentarni film, ki je zabeležil prepir na lokalnih tržnici na Kitajskem, je povedal predsednik društva GFR Film-video Željko Balog, eden izmed utemeljiteljev in organizatorjev festivala.

Na letošnji festival je bilo prijavljenih 313 filmov z različnih koncev sveta, v glavnem programu pa bo tako kot vsako leto 60 filmov. Svoje filme so tokrat poslali tudi avtorji s Cipra, Egipta in Kosova, je kot zanimivost izpostavil Balog.

Obletnici festivala je prilagojen tudi letošnji program. V sredo so predvajali retrospektivo požeških avtorjev iz dveh desetletij festivala, v četrtek pa 35 enominutnih filmov, ki so jih v zadnjih sedmih letih pošiljali avtorji z vsega sveta.

Za festivalske nagrade bodo danes poleg filmov s Hrvaške in Slovenije tekmovali še filmi iz Velike Britanije, Turčije, Gruzije, Srbije, Filipinov, BiH, Nemčije, Kitajske, Nizozemske, Švice, Tajvana, Makedonije, Madžarske, Poljske, Benina, Češke, Avstrije, Italije, Bolgarije, Rusije, Cipra, Šrilanke in Švedske.

O treh glavnih nagradah festivala bo odločala mednarodna žirija, v kateri sta tudi profesor Paul Holmes z univerze v Edinburgu in član Evropske filmske akademije Ahmed Imamović. Podelili bodo tudi nagrado občinstva. Požeški festival enominutnih filmov je uvrščen na svetovni zemljevid tovrstnih prireditev in poteka pod pokroviteljstvom mednarodne organizacije za nekomercialne filme – UNICA.

Ne spreglejte