Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
21.53

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

film Biblija Darren Aronofsky

Torek, 8. 4. 2014, 21.53

1 leto

Je novi film o Noetu res tako kontroverzen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Filmi z biblijsko tematiko so vedno bili kamen spotike in vedno bodo. Nič drugače ni z najnovejšim filmom o vesoljnem potopu Noe (Noah) režiserja Darrena Aronofskyja.

Že mesece pred marčevsko premiero se je občinstvo na testnih prikazovanjih filma odzvalo raznoliko. Eni so občudovali tehnološko plat filma, spet drugi igro nastopajočih, veliko pa se jih je na tematiko odzvalo precej burno. Češ da ne gre za slikanje prave biblijske zgodbe, ampak da si je režiser vzel preveč umetniške svobode.

Zdaj ko je film zelo uspešno krenil na svoj pohod po svetovnih kinematografih, Noe številnim še vedno krati spanec.

Ali film lahko nadomesti biblijsko tematiko o presoji greha z okoljevarstveno temo? Je Noe radikalni okoljevarstvenik? Ali film sploh omenja Boga? Je režiser ateist? Ta in številna druga vprašanja se porajajo filmofilom in predvsem kristjanom po vsem svetu.

Ali Noe torej sledi biblijski zgodbi ali ne? Pravzaprav gre za dve vprašanji. Ali film kaj doda biblijski zgodbi in ali ji kaj odvzame.

Dodatki so pri filmskih priredbah biblijskih (ali katerikoli drugih) zgodb nekaj povsem pričakovanega in normalnega. "Obogateni" liki, dialogi, motivacije junakov in drugi elementi pomagajo pri razlagi zgodbe, pri tem, da si zna gledalec bolj nazorno predstavljati, kako je bilo.

Bolj skrb zbujajoče je, če materialu, po katerem film nastaja, kaj odvzamejo. Biblijski film, ki predlogi (torej zgodbi, zapisani v Bibliji) odvzame ključne elemente, ni več biblijski film. Takrat že lahko govorimo o popolnoma novi, izmišljeni zgodbi.

Film Noe zgodbi o velikem potopu doda ogromno drame. Celo tako veliko drame, da v drugi polovici sledimo čisto drugi zgodbi, ki zasenči biblijsko. Glavni elementi zgodbe o potopu iz knjige o Genezi so kljub temu ohranjeni.

Takšen pristop k filmskemu prikazu zgodbe o Noetu verjetno ne bo ugajal vsem. Aronofsky ni filmar, ki bi snemal za širšo množico. Njegova dela so v glavnem temačna, osebna in takšna, da razdvajajo. In Noe v tem pogledu ni prav nič drugačen. Zgodba, ki jo riše vzporedno z zgodbo o poplavi, je namreč provokativna in vznemirljiva, deloma celo moteča. Bo pa marsikateri gledalec spoštoval resnost, s katero se režiser loteva moralnih in religijskih tematik, vključno z Noetovo vztrajnostjo, s katero želi biti predan Bogu. Za vsako ceno ...

Koliko temeljnih elementov zgodbe o poplavi je prikazanih v filmu? V filmu so predstavljeni ti deli iz knjige o Genezi: ‒ Zgodba se odvija deset generacij po Adamu (šest dni, v katerih je Bog ustvaril Zemljo, je prikazanih v prebliskih za nazaj, skupaj z Adamom in Evo, kačo, prepovedanim sadežem in Kajnovim umorom Abela). ‒ Človeška zloba in nasilje sta splošna in vseprisotna. ‒ Noe je pravičnež svoje generacije. ‒ Noetu se prikažejo božji nameni, da uniči vse na Zemlji, in barka, s katero bo ohranil določen del življenja. ‒ Živali se na barko vkrcajo po lastni volji (oziroma najverjetneje božji volji). ‒ Poplava uniči prav vse, kar ni na barki. Preživijo samo Noe in njegova družina, skupaj osem ljudi. ‒ Učinek mavrice in potop nista rezultat delovanja narave, temveč božji stvaritvi.

Pri teh elementih film ni sledil Svetemu pismu: ‒ Zaporedje dogodkov ni vedno pravilno (ptiči na primer zapustijo barko, preden ta nasede na gori, ne po tem, pa tudi ni Noe tisti, ki jih spusti na svobodo, to naredi eden od njegovih sinov). ‒ V filmu ni prikazanih žrtvovanj, ki jih Noe ponudi po koncu poplave. ‒ Ker film prikaže komunikacijo med Bogom in Noetom skozi različna videnja, so božja volja in dejanja stvar objektivizma.

Ali je poplava v filmu kazen za zlobo ali za uničenje narave in okolja? Gre za oba pogleda. Uničenje okolja je pravzaprav del večjega vzorca grešnega vedenja. Zloba, nehumanost in greh proti Bogu so skupaj z naravovarstvenimi tegobami glavne teme filma.

Kako se film spopada z zlobo in grehom? ‒ Nasilje, eden od grehov, ki je poglaviten del zgodbe o potopu, je ena od glavnih tem v filmu. ‒ Film prikaže, kako Adam in Eva v Rajskem vrtu užijeta prepovedan sad in, po Noetovih besedah, raje izbereta "skušnjavo teme" kot "blagoslov luči". ‒ Abelov umor je prikazan kot simbol človeške zlobe. ‒ Mesto, ki ga ustanovi Kajn, postane središče krivice iz nočnih mor. Noe in njegova družina so še edini pravični predstavniki človeške vrste. ‒ Utelešenje zla v filmu je Tubalkajn, kralj Kajnove civilizacije. ‒ Tubalkajn priznava obstoj Boga, a je nanj jezen. "Človeka ne vodijo nebesa, ampak njegova volja," izjavi v filmu.

Je Noe radikalni okoljevarstvenik? Gre za dvorezni meč. Po eni strani v filmu Noe okrca svojega sina Hama, ker je utrgal nebogljeno rožo, po drugi pa v svojem dejanju podiranja tisočerih dreves, katerih debla uporabi za gradnjo barke, ne vidi nič problematičnega.

Ali se Noe v filmu izogiba omenjanju Boga? Gre za najbolj neumno kontroverznost, ki zadeva film. Bog je v filmu vedno prisoten. Videnje poplave, gradnja barke, zbiranje živalskega življa, poplava in mavrica … Vse to prihaja od Boga. Vsi, tudi zlikovci, vedo, da Bog obstaja. Res pa je, da filmski junaki Boga ne naslavljajo z imenom Bog, temveč s Stvarnikom. In prav dejstvo, da Bog ni Bog, ampak Stvarnik, za številne pomeni težavo.

Ali gre torej za kontroverzen film ali ne, bo presodil vsak gledalec sam. Načeloma velja, da se je Aronofsky precej strogo držal biblijske podlage. Ker pa gre za njegovo vizijo, film nekoliko odstopa od izvirne zgodbe.

Ne spreglejte