Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
8.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 13. 1. 2012, 8.40

8 let, 1 mesec

Bondovi negativci ogrožajo ugled jedrske energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik britanskega kraljevega kemijskega združenja je prepričan, da so skrivni jedrski reaktorji, ki jih imajo Bondovi negativci, pripomogli k negativni zaznavi jedrske energije v javnosti.

Morda je res v službi njenega veličanstva, vendar James Bond in njegovi oblasti željni nasprotniki niso naredili usluge javni podobi jedrske energije. Dr. No, ki so ga posneli pred petdesetimi leti in je še vedno televizijska uspešnica, ter drugi Bondovi filmi so pripomogli k oblikovanju javnega mnenja o nevarnosti jedrske energije, ki se je še okrepila ob nesrečah v Černobilu, Fukušimi in v Pensilvaniji s tako imenovano nesrečo Three Mile Island. Jedrska industrija je tako tudi zaradi Bonda v nemilosti javnosti, je prepričan predsednik britanskega kraljevega kemijskega združenja David Phillips.

"Prav nič nenavadno ni, da je javnost glede jedrske energije skeptična. Družba pa tudi verjame, da bo jedrska energija zavladala šele v prihodnosti, seveda v kombinaciji z obnovljivimi viri energije. Fosilna goriva, so prepričani ljudje, morajo izginiti, če želimo živeti v zdravem okolju," je za BBC povedal Phillips in dodal: "Recimo da nuklearkam in ne neumnostim iz filma Dr. No."

Protijedrski aktivisti se niso pustili prepričati. "Čeprav je James Bond fikcija, je jedrska energija res nevarna in umazana," je povedal predstavnik zelenih Penny Kemp. "Ni verjetno, da bi ljudje spremenili svoja stališča zaradi filmov, saj je recimo film Vse in še svet (The World is Not Enough) posnet po nesreči v Černobilu."

"Peščica Bondovih filmov ni mogla oblatiti ugleda jedrske energije, to so si naredili znanstveniki sami," pa je povedal Richard George iz Greenpeacea. Pogled na njihovo spletno stran pa nam pove, da se tudi njihovi člani navdušujejo nad Bondovimi domislicami, ki jih celo vključujejo v znanstvene razlage.

Ne spreglejte