Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2012,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 2. 3. 2012, 12.55

8 let

Adam brez strahu sledijo sanjam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Adam se predstavlja z novim videospotom za pesem Brez strahu. Eksluzivna premiera kolaža leto in pol trajajoče Alfaturneje bo v ponedeljek na spletni strani Planet Siol.net.

Peter Dekleva, Damir Lisica, Anej Kočevar in Gregor Jakac so glasbeniki, ki v svoji glasbi združujejo silovite instrumentalne vložke, markantne melodije in močna besedila. Čeprav četverica ni zvesta samo eni skupini, igrajo namreč v številnih drugih zasedbah, človek dobi občutek, da so si pot do glasbenih sanj najbolje postlali prav pri skupini Adam.

V Gradu Kodeljevo, kjer je njihov ustvarjalni kotiček, smo se pogovarjali s pevcem Damirjem Lisico in kitaristom Petrom Deklevo.

V ponedeljek boste na spletni strani Planet Siol.net premierno predstavili videospot za single z naslovom Brez strahu. V kratkem opisu aktualnega izdelka ste zapisali, da gre za vizualno beležnico Alfaturneje. Kdo je beležil, vizualiziral, kdo je 'sfiniširal'? Peter: Beležil ga je predvsem Jani Ugrin, naš fototraf, ki je spremljal vse koncerte na Alfaturneji. Nekje vmes je padla ideja, da bi posneli dodatni slikovni material, katerega bi po koncu turneje združili v videospot.

Damir: Glede na to, da nas je Jani spremljal na vseh koncertih, smo si rekli, da bo videospot neki presek, ki bo ponazoril konec leto in pol trajajoče turneje. Material smo pregledali, nato pa predali studiu Felicijan-Sedmak.

Zapisali ste, da daje posebno pestrost videospotu vaša iskrenost, ki pa zna pregovorno včasih precej zaboleti. Se je na turneji med smeh, veselje in radost prikradla tudi kakšna solza? Damir: Veliko bolje funkcioniramo na odru kot na snemanjih in "fotosešnih". Jani je bil vedno z nami, nenehno je snemal in zabeležil tudi prepire, pijanost, smeh in solze.

V produkciji ostajate zvesti tehniki "sam svoj mojster", s katero prihranite marsikateri evro. Kaj je pri videospotu potemtakem predstavljalo največji strošek? Damir: Nekaj smo morali prispevati studiu Felicijan-Sedmak za montažo, veliko stvari pa smo postorili sami. Naj poudarim, da so se vloge znotraj benda porazdelile po naravni poti. Peter stoji za umetniškim sporočilom, sam se znajdem v organizaciji, Gregor je vizualni tip, Anej pa tehnični tip človeka. Za namen snemanja prvenca Alfa smo zgradili studio, Anej je prinesel opremo in zadevo smo posneli. Željo smo imeli nekaj narediti, pri tem pa nismo želeli vklapljati neke pete osebe.

Peter: Res je, da se prihrani marsikateri evro, vendar pa se je tehnika "sam svoj mojster" pojavila zaradi tega, ker smo začutili, da imamo dovolj znanja in izkušenj za snemanje in produkcijo. Vpletanje nove osebe bi bilo preveč zamudno, obenem pa smo se zadeve lotili precej osebno.

Če smo že pri finančni plati, so marsikateri mnjenja, da se snemanje videospotov zaradi pomanjkanja televizijskih kanalov, oddaj, v katerih bi se zadeva predvajala, ne obrestuje, niti ne splača. Vi ste očitno drugačnega mnenja? Peter: Videospot ne sme biti samo reklama za bend, ploščo ali komad. Rad uporabljam izraz vizualni dvojček, saj videospot ponazori sporočilo pesmi še na vizualni plati. Res je, da ni kanalov za promoviranje, vendar tukaj ni krivda samo na bendih.

V sami pesmi naj bi se prepoznali vsi, ki sledijo svojim sanjam, se jim prepustijo, jih preprosto živijo. Ste sami na poti, da uresničite svoje sanje? Peter: Mislim, da jih uresničujemo in najboljši pokazatelj tega je prav aktualni izdelek. Delamo to, za kar smo bili poslani sem in v tem maksimalno uživamo. Dostikrat slišiš, da je recesija, da se ne da imeti benda, ne da se dobiti špila, skratka nič se ne da. Videospot vsemu navkljub vliva neko upanje.

Lahko rečemo, da se ideje zasedbe Adam rojevajo v "rock" sadovnjaku. Ostaja preprovedani sadež, ki ga v glasbenem smislu ne bi nikoli zaužili? Peter: Na Alfi je precej raznolika glasbena ponudba, dostikrat so nam očitali, da igramo celo preveč raznoliko glasbo, da ni neke rdeče niti. V glasbi moraš biti predvsem iskren do sebe. Ko narediš komad, ne razmišljaš o tem, ali si alternativec ali si pop glasbenik, za porazdelitev poskrbijo kritiki in mediji. Res je, da glasbo lažje prodaš, če se opredeliš že na samem začetku. Kar pa se tiče prepovedanega sadeža, nikakor ne bi pustili, da bi bil nekdo drug odgovoren za našo glasbo.

Kako je za zdaj videti vaš letošnji koncertni urnik? Damir: Koncerte objavljamo na spletnih straneh groupadam.com in na facebook.com/groupadam. S samostojnimi koncerti bomo končali in se lotili festivalskih nastopov. Letos se bomo v sicer bolj osredotočili na ustvarjanje novega materiala, tako da bo koncertov malce manj.

Ne spreglejte