Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2012,
16.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lestvica

Petek, 12. 10. 2012, 16.12

8 let, 3 mesece

1000 pesmi, ki jih morate slišati pred koncem sveta (14. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V petek, 21. 12. 2012, naj bi bil po starem majevskem koledarju konec sveta. O tem na radiu Center sicer niso najbolj prepričani, so pa pripravili 1000 skladb, ki jih morate slišati pred koncem sveta.

Koga boste poklicati, če vas preganjajo duhovi? Ghostbusters je skladba, napisana za istoimenski film. Skladbo bi sprva morali posneti člani skupine Huey Lewwis and the News, vendar niso želeli. Namesto njih je vskočil Ray Parker in skladba je postala izjemna uspešnica. Je vsekakor ena tistih, ki nikakor ne smejo manjkati na zabavi za noč čarovnic, slišati pa jo moramo tudi pred koncem sveta.

Enya je irska pevka in skladateljica. Marsikdo pravi, da ima angelsko sanjavi glas, ki deluje prijetno in sproščujoče. Znana je tudi po tem, da se vsake pesmi loti izjemno natančno. Na pritiske založb in medijev se ne odziva, zato so njeni albumi redki, a kvalitetni. Pesem Orinoco flow prihaja z albuma Watermark, ki se je prodal v nakladi osmih milijonov.

Army of lovers je švedska dance skupina. Skupina je ustvarila številne hite, za največjega pa velja Crucified, ki ga najdemo na albumu Massive Luxury overdose. Ta pesem je bila najbolje prodajana evropska pesem leta 1991.

Roy Orbison velja za utemeljitelja pop balad. Svoje pesmi je imenoval mini operete. Skladba Oh pretty woman je na vrhu Billboardove lestvice preživela 3 tedne. Prierejena je bila kar 18 krat.

Prvotna zasedba Blondie se je zbrala leta 1974 in že takrat je bila srce četverice nekdanja Playboyeva zajčica in natakarica iz Kansasa, Debbie Harry. Ameriška skupina je na glasbeni sceni že skoraj 40 let in veljajo za enega večjih pop bandov vseh časov.

Beautiful South je angleška pop skupina, ki je nastala konec leta 1980. Zasedba se je zaradi ustvarjalnih nestrinjanj razšla januarja leta 2007. Člani skupine so v svoji karieri prodali kar 15 milijonov albumov, leta 2010 pa so se ponovno združili in nastopajo pod imenom the South.

Shiela E je zanimiva glasbena pojava. Kot bobnarka je sodelovala z velikani glasbene scene kot sta Prince in Ringo Starr. Kot pevka pa se lahko pohvali s številnimi hiti, med katere spada tudi A love bizzare. Kljub temu, da nastopa že skoraj štiri desetletja, še vedno najraje koncertira s svojim očetom, ki jo je tudi navdušil nad igranjem tolkal.

Pred koncem sveta je treba prisluhniti tudi veteranom in nespornim avtoritetam glasbenega sveta. Eric Clapton zagotovo spada med njih. Je namreč edini glasbenik, ki so ga trikrat sprejeli v rockovsko dvorano slavnih.

Go Goo Dolls velja za eno boljših ameriških pop rock skupin, ki se lahko pohvali s številnimi hiti in glasbenimi nagradami. Pevec John je v prvih letih delovanja skupine deloval kot kitarist, bil je namreč preveč sramežljiv, da bi pel. Njihova pesem Iris je bila s strani Billboarda pred nedavnim spoznana na najboljšo pop pesem v zadnjih 20 letih.

Če ne bi bil uspešen pevec, bi bil uspešen nogometaš. Rod Steward je človek mnogih talentov. Meddrugim je lastnik najbolj privlačnega raskavega glasu na glasbeni sceni. Njegova kareira se bo kmalu prevesila v šesto desetletje, na svoji glasbeni poti pa je prodal več kot 100 milijonov albumov. In kako bi odgovorili vi na vprašanje njegove izjemne uspešnice iz sedemdesetih?

Ameriška skupina, ki je odgovorna za eno najlepših balada v zgodovini moderne glasbe za naslednje leto napoveduje ponovno združitev. Nadejamo se lahko, da se je majevski koledar zmotil in da letos decembra ne bo vsega konec. Harloda Melvina in njegove The Blue Notes bi bilo super še enkrat videti v živo.

Pink Floydi veljajo za eno najuspešnejših rockovskih skupin vseh časov. Do letošnjega oktobra so prodali več kot 250 milijonov albumov, kar trije glasbeniki pa se nahajajo med 50 najbogtejšimi glasbeniki vseh časov. Pesem Wish you were here se nahaja na njihovem devetem albumu iz leta 1975, člani skupine pa so jo posvetili nekdanjem članu Sydu Barrettu.

Skupina Icehouse je pravzaprav avstralski glasbenik Iva Davis. Glasbenik, ki je svojo glasbeno pot začel kot oboist je na svoji glasbeni poti sodeloval z glasbeniki kot so David Bowie, Brian Eno in Peter Gabriel. A v spolšnemu spominu ostaja zaradi skupine Icehouse. Navdih za ime skupine je našel v hiši, kjer je živel, ko je ustanovil skupino in v kateri so imeli prve vaje.

Eros Ramazzotti bo čez dobro leto dopolnil 50 let, v živo pa so ga lahko spoznali tudi številni slovenski oboževalci. V skoraj 30 let trajajoči karieri je izdal 11 studijskih albumov in številne hite, sodeloval pa je z glasbeniki kot so Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Anastacia, Joe Cocker, Luciano Pavarotti in Ricky Martin.

Otis Redding še danes velja za enega začetnikov popularne glasbe, oziorma za botra soula ter r’n’b-ja. Svojo glasbeno pot je začel v spremljevalni skupini Little Richarda, kmalu pa se je osamosvojil in stopil na svojo glasbeno pot. Slednja je bila žal prekratka. Kot 26-letnik je umrl v letalski nesreči.

Ne spreglejte