Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

zgodovina Viasat History Dubrovnik dokumentarna serija Telekom Slovenije televizija

Petek, 21. 4. 2017, 13.47

6 let, 6 mesecev

Dubrovnik: Republika na Viasat History

Spoznajte edinstveno zgodovino republike Dubrovnik

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
Dubrovnik: Republika

Dubrovnik je svetovno znan kot eden od najprivlačnejših turističnih krajev, manj poznana pa je njegova zanimiva preteklost. To bo spremenila nova serija Dubrovnik: Republika, ki se bo v Sloveniji od 3. maja ekskluzivno predvajala na kanalu Viasat History.

Nova serija hrvaške nacionalne radiotelevizije nas bo popeljala v čas enega od največjih fenomenov hrvaške in svetovne zgodovine, Dubrovniške republike. Prelepo hrvaško mesto Dubrovnik slovi po vsem svetu kot "biser Jadrana", toda kako dobro ljudje v resnici poznajo njegovo bogato zgodovino?

Mesto je bilo edinstvena filmska kulisa že številnim filmskim in televizijskim projektom, v seriji Dubrovnik: Republika, ki jo bodo na kanalu Viasat History ekskluzivno predvajali od 3. maja ob sredah ob 21. uri, pa ga bomo videli s povsem novega zornega kota.

Prva evropska država, ki je odpravila suženjstvo

V zavetju veličastnega starodavnega obzidja tega pristaniškega mesta se je skozi stoletja pisala bogata zgodovina in ustvarjala dolga tradicija trgovanja, pomorstva, znanosti ter umetnosti.

Dubrovniška republika je imela na vrhuncu svoje moči najmočnejšo trgovsko floto v Evropi in eno od največjih diplomatskih mrež, veljala pa je tudi za enega najpomembnejših intelektualnih središč Evrope. │ Foto: HRT | Foto: Dubrovniška republika je imela na vrhuncu svoje moči najmočnejšo trgovsko floto v Evropi in eno od največjih diplomatskih mrež, veljala pa je tudi za enega najpomembnejših intelektualnih središč Evrope. │ Foto: HRT

Kljub majhnosti si je Dubrovnik priboril samostojnost izpod beneške oblasti v sredini 14. stoletja in kot samostojna država vztrajal 450 let. Na vrhuncu moči je imel najmočnejšo trgovsko floto v Evropi, eno od največjih diplomatskih mrež in je veljal za eno od najpomembnejših intelektualnih središč Evrope.

Serija Dubrovnik: Republika se osredotoča na obdobje samostojne Republike Dubrovnik, na zgodbo majhne, a samostojne ter vplivne mestne države, ki je odpravila suženjstvo že leta 1416 – 150 let pred Anglijo in 450 let pred ZDA.

Popolnoma nov pogled na "biser Jadrana"

Serija, ki jo je po lastnem scenariju režiral Božidar Domagoj Burić, predstavi nov pogled na Dubrovnik, saj ima glavno vlogo v njej prav mesto. Šest 50-minutnih epizod bo gledalcem pokazalo, zakaj Dubrovniška republika velja za posebnost v evropski zgodovini.

Prvovrstno gledalsko doživetje bodo pričarali čudoviti kostumi, prizori starodavnih bitk in dovršena scenografija zgodovinskih krajev, izdelana s pomočjo najnaprednejše tehnologije.

Številni priznani evropski zgodovinarji, ki so sodelovali pri snemanju, zagotavljajo, da serija ni le razvedrilne, temveč tudi izobraževalne narave. Ta nam bo predstavila tudi zgodbe petih najslavnejših prebivalcev in nas vodila po vseh najpomembnejših zgradbah starega mesta, ki je v resnici znamenitost že samo po sebi.

Sodelujte v nagradni igri, ki jo v sodelovanju s Telekomom Slovenije organizira Viasat History, in se potegujte za privlačne nagrade!

Napovednik serije Dubrovnik: Republika:


1. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT Prva epizoda bo predstavila zgodovino Dubrovnika.

Začetek serije nas bo popeljal v sredino 14. stoletja, ko se je mestu uspelo osvoboditi izpod beneške oblasti in je to postalo neodvisna mestna država, kmalu znana pod nazivom republika.

Zanimiv zgodovinski pregled se bo končal v začetku 19. stoletja, ko je v viharni Evropi po francoski revoluciji in napoleonskih vojnah Dubrovniška republika uradno prenehala obstajati.


2. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT Druga epizoda bo raziskala področja vsakdanjega življenja v mestu in republiki, kot npr. zdravstva, družinskih odnosov in stanovanjskih razmer, ter ponudila vpogled v dubrovniška gostišča poznega srednjega veka.

S pomočjo podatkov, zbranih predvsem iz kazenskih evidenc Dubrovniške republike, bomo spoznali nekaj zelo zanimivih oseb in njihovih težav z alkoholizmom, pokukali pa bomo tudi v javne hiše 17. stoletja.


3. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT Tretja epizoda bo raziskovala, kako je Dubrovnik vzpostavljal odnose z okoliškimi kraji.

V ospredju bo predvsem slovita dubrovniška diplomacija in tudi manj znano dejstvo, da je bil v 16. in 17. stoletju Dubrovnik eno od najpomembnejših intelektualnih središč Evrope.


4. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT Četrta epizoda bo predstavila preprostost in učinkovitost dubrovniške notranje ureditve.

Že pred več kot pol tisočletja so dubrovniški voditelji vedeli, da je skupni interes pomembnejši od posameznika in da je svoboda vredna več kot vsi najdragocenejši zakladi sveta.

Ti so se zavedali tudi nevarnosti kulta osebnosti ter se dosledno držali vseh teh predpostavk.


5. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT Peta epizoda bo prikazala življenjske zgodbe petih slavnih prebivalcev Dubrovnika.

Med njimi je bistroumni Ruđer Bošković, član ugledne londonske Kraljeve akademije, ki je s svojimi briljantnimi izračuni rešil kupolo Bazilike svetega Petra v Rimu pred podrtjem.

Videli bomo tudi premierne uprizoritve del Marina Držića, enega od največjih evropskih renesančnih komediografov.


6. epizoda

Dubrovnik: Republika © HRT | Foto: Dubrovnik: Republika © HRT V zadnji, šesti epizodi bodo predstavljene vse najpomembnejše dubrovniške zgradbe in neizmerno bogastvo dubrovniške zgodovinske dediščine. Malo krajev na svetu se lahko pohvali s toliko pomembnimi znamenitostmi na tako majhnem prostoru.

Gledalci bodo lahko videli, kako je iznajdljivi hrvaški arhitekt Giorgio da Sebenico nadzoroval gradnjo stolpa Minčeta, ki ga je znameniti turški potopisec iz 17. stoletja Evliya Celebi primerjal z babilonskim stolpom.


Kanal Viasat History boste uporabniki televizije Telekoma Slovenije našli na programskem mestu 106*, natančen TV-spored kanala pa vas čaka tukaj.

 *Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte