Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
22.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 22.03

8 let

Sezona filmskih nagrad je v nizkem startu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med opaznejšimi priznanji so tudi tista, ki jih podeljuje Društvo filmskih igralcev (Screen Actors Guild), kjer po številu nominacij znova prevladujejo filmi Babilon, Naša mala mis in Sanjske punce.

Naslovi, ki naj bi letos prejeli največ nagrad, so tako čedalje bolj vidni, stanje pa bo še jasnejše po podelitvi zlatih globusov, ki se bo zgodila 15. januarja.

Za nagrado SAG za najbolje odigrano vlogo se bodo v kategoriji moških potegovali Leonardo DiCaprio za Krvavi diamant (Blood Diamond), Ryan Gosling za Half Nelson, Peter O'Toole za Venus, Will Smith za The Pursuit of Happyness in Forest Whitaker za The Last King of Scotland.

V ženski različici kategorije so nominirane Penelope Cruz za Vrni se (Volver), Judi Dench za Notes on a Scandal, Meryl Streep za Hudičevko v Pradi (The Devil Wears Prada), Kate Winslet za Little Children in favorizirana Helen Mirren za Kraljico (The Queen).

Za najboljše stranske vloge je igralski ceh med moškimi predlagal Alana Arkina (Little Miss Sunshine), Leonarda DiCapria (The Departed), Jackieja Earla Haleyja (Little Children), Djimona Hounsouja (Blood Diamond) in Eddieja Murphyja (Dreamgirls), med ženskami pa Adriano Barrazo (Babel), Cate Blanchett (Notes on a Scandal), 10-letno Abigail Breslin (Little Miss Sunshine), Jennifer Hudson (Dreamgirls) ter Rinko Kikuchi (Babel).

Primerjava nominacij z zlatimi globusi

Vzporednice z nominacijami za zlate globuse so več kot očitne. V kategoriji glavne moške vloge se SAG in globusi razlikujejo le v enem imenu, saj so prvi dali prednost Ryanu Goslingu, vendar niso zanemarili niti izpuščenega Leonarda DiCapria (ta je za vlogo v The Departed nominiran za najboljšega stranskega igralca). Merila za stranske in glavne igralce so kot vedno začrtana zelo ohlapno. Tudi imena igralk se pri obeh parih nominacij ponovijo vsa, razen enega - globusi so opazili tudi Maggie Gyllenhaal v filmu SherryBaby, medtem ko je ceh igralcev dal prednost veteranki Meryl Streep (The Devil Wears Prada).

Nominacije za stranske igralce so poskrbele za nekaj več razlik, saj se SAG in globusi strinjajo le pri enem moškem imenu (Eddie Murphy), pri ženskih imenih pa se znova razlikujejo le pri enem (Abigal Breslin za Little Miss Sunshine oz. Emily Blunt za The Devil Wears Prada).

Kateri film je postregel z najboljšo igro vseh prisotnih igralcev?

Priznanje Screen Actors Guild za najboljšo igralsko zasedbo bo prejel en izmed petih nominiranih filmov: Babel (Babilon), Bobby, Dvojna igra (The Departed), Sanjske punce (Dreamgirls) in Naša mala mis (Little Miss Sunshine).

Vsi omenjeni filmi se lahko pohvalijo z vrsto priznanih imen, ki so se skupaj z manj znanimi odrezala odlično. Babel Alejandra Gonzaleza Inarrituja tako npr. ni postregel le z odlično igro Brada Pitta in Cate Blanchett, ampak s prav tako izjemnimi nastopi Mehičanke Adriane Barraze in Japonke Rinko Kikuchi.

Bobby, ki je nastal pod režirsko taktirko Emilia Esteveza, je združil še več imen, od Laurenca Fishbourna, Sharon Stone, Anthonyja Hopkinsa, Harryja Belafonteja, Helen Hunt, do Lindsay Lohan, Heather Graham, Elijah Wooda, Demi Moore in nenazadnje Christiana Slaterja, za katerega se kritiki že sprašujejo, ali bo Bobby obudil njegovo kariero kot je Pulp Fiction obudil kariero Johna Travolte.

Scorsesejev najnovejši izdelek The Departed je združil čislane veterane (Jack Nicholson, Alec Baldwin, Martin Sheen) z nadarjenimi mladci (Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg, Matt Damon), glasbeni film Dreamgirls pa postreže z oskarjevcem Jamiejem Foxxom, pevko Beyonce, Dannyjem Gloverjem ter s hvaljeno novinko Jennifer Hudson in Eddijem Murphyjem v morda najboljši vlogi njegove kariere (zagotovo vsaj zadnjih nekaj let). Nenezadnje je tu mali neodvisni film Little Miss Sunshine v katerem sta se znova dokazala Toni Collette in Alan Arkin, nič ne zaostajata niti Greg Kinnear in komik Steve Carell, ki pa jih vse zasenči in nadgradi mlada Abigail Breslin.

Priznanja bodo prejeli tudi igralci z malih ekranov

Igralski ceh seveda ne nagrajuje filmov in režiserjev, zato pa razglasi najboljše igralske dosežke na malih ekranih. Še eno nominacijo je tako prejela Helen Mirren (za miniserijo Elizabeth), sicer pa so za najboljšo igralsko zasedbo v dramski seriji nominirani Sopranovi, Talenti v belem (Grey's Anatomy), triler 24, vestern Deadwood in odvetniška serija Boston Legal, medtem ko se za najboljšo igralsko zasedbo v komični seriji potegujejo Razočarane gospodinje (Desperate Housewives), Entourage, The Office, Ugly Betty in Weeds. Pri nas lahko žal spremljamo le majhno število omenjenih serij (med komičnimi le Gospodinje).

Letošnje zmagovalce bo društvo SAG razglasilo 28. januarja, ledino med vidnejšimi nagradami pa bodo kmalu orali zlati globusi, ki jih bodo podelili že 15. januarja. Med obema omenjenima podelitvima pa se lahko 23. januarja nadejamo razglasitvi nominirancev za prestižne oskarje, ki jih bodo sicer podelili 25. februarja v Los Angelesu.

Ne spreglejte