Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2014,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gravitacija

Ponedeljek, 27. 1. 2014, 16.23

8 let

Režiserski ceh nagradil Alfonsa Cuarona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Režiserski ceh (Directors Guild of America - DGA) je za najboljšega režiserja razglasil Mehičana Alfonsa Cuarona, in sicer za znanstvenofantastično dramo Gravitacija (Gravity).

Že 66. podelitev nagrad ceha ameriških režiserjev je bila sinoči v hotelu Hyatt Regency Century Plaza v Los Angelesu.

Gre za prvo nominacijo Cuarona za nagrade DGA, čeprav je bil že prej trikrat nominiran za oskarja, in sicer za pisanje scenarijev in montažo pri filmih Jaz pa tebi mamo (Y Tu Mama Tambien) in Otroci človeštva (Children of Men). Cuaron je letos v kategoriji najboljši režiser slavil že dvakrat, in sicer na podelitvi zlatih globusov, najboljši režiser pa je tudi po mnenju kritikov. Prav tako je eden od glavnih kandidatov za naziv najboljšega režiserja na marčevski podelitvi oskarjev.

Cuaron je zadnja štiri leta posvetil razvoju potrebne in visoko zahtevne tehnologije, ki jo je uporabil pri snemanju vesoljskega trilerja Gravitacija, v katerem nastopata Sandra Bullock in George Clooney. Proračun filma je znašal zavidljivih 100 milijonov dolarjev (skoraj 73 milijonov evrov), prihodki filma pa do danes znašajo skoraj 680 milijonov dolarjev (494 milijonov evrov). Gre za sedmi najbolj dobičkonosni film v ZDA v letu 2013.

Kaj ta nagrada pomeni za Gravitacijo za osvojitev naziva najboljši film na oskarjih? DGA je najbolj zanesljiv pokazatelj, kdo bo osvojil oskarja za ta laskavi naziv. Od zadnjih 12 režiserjev, ki jih je DGA razglasil za najboljše, je deset filmov, ki so jih posneli nagrajeni režiserji, slavilo na podelitvi oskarjev. So pa tudi izjeme. Kot na primer lani, ko je DGA za najboljšega režiserja razglasil Bena Afflecka, na oskarjih pa ni bil niti nominiran. Je pa Affleckov Argo vseeno prejel oskarja za najboljši film.

Prav tako je leta 2005 Ang Lee za Goro Brokeback (Brokeback Mountain) od ceha režiserjev prejel že svojo drugo nagrado, na podelitvi oskarjev pa je nato slavil film Usodna nesreča (Crash). Pet let pred tem je Lee za vizualno osupljivo dramo Prežeči tiger, skriti zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon) osvojil svojo prvo nagrado DGA, oskarja za najboljši film pa je domov odnesel Gladiator režiserja Ridleyja Scotta. V vmesnih letih je Rob Marshall za režijo muzikala Chicago osvojil nagrado režiserskega ceha, oskarja pa so podelili vojni drami Pianist (The Pianist) Romana Polanskega.

Letošnja tekma za oskarje je tako postala še bolj napeta, saj sta na nedavni podelitvi ceha ameriških producentov (Producers Guild of America – PGA) kot najboljši film slavila tako Gravitacija kot 12 let suženj (12 Years a Slave), ki ga je posnel prav tako za oskarja nominirani režiser Steve McQueen. Igralski ceh pa je medtem za najboljšo igralsko ekipo v celoti izbral igralce komične drame Ameriške prevare (American Hustle) Davida O. Russella. Prav tako je ta drama prejela štiri igralske nominacije za oskarje.

Režiserski ceh je lovoriko najboljšega režiserja dokumentarnega filma podelil režiserki Jehane Noujaim za režijo filma The Square. Med televizijskimi režiserji pa so slavili Steven Soderbergh za režijo drame Moje življenje z Liberacejem (Behind the Candelabra), Vince Gilligan za režijo dramske serije Kriva pota (Breaking Bad) in Beth McCarthy-Miller za režijo komične serije 30 Rock.

Ne spreglejte