Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2018,
18.19

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

rasizem Nova Zelandija Taika Waititi režiser

Ponedeljek, 9. 4. 2018, 18.19

6 let

Priznani režiser o svoji domovini: Nova Zelandija je zelo rasistična

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Taika Waititi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Režiser hollywoodskega spektakla Thor: Ragnarok je izrekel vrsto kritik na račun svojih sonarodnjakov.

"Mislim, da je Nova Zelandija najboljši kraj na planetu, a je tudi rasistična," je v intervjuju za revijo Dazed and Confused izjavil Taika Waititi, novozelandski režiser, scenarist in igralec, ki je med drugim režiral tudi filma Boy ter Lov na divjaka (Hunt for the Wilderpeople), najuspešnejša novozelandska filma do zdaj.

Waititi, ki je svoj veliki hollywoodski debi doživel leta 2017 z režijo spektakla Thor: Ragnarok, se je v intervjuju razgovoril o dokaj neznani oziroma pogosto zamolčani temi: odnosu belega novozelandskega prebivalca do sonarodnjakov z maorskimi in polinezijskimi koreninami.

Waititi (sredina) s Chrisom Hemsworthom (levo) in Markom Ruffalom (desno) na avstralski premieri filma Thor: Ragnarok | Foto: Getty Images Waititi (sredina) s Chrisom Hemsworthom (levo) in Markom Ruffalom (desno) na avstralski premieri filma Thor: Ragnarok Foto: Getty Images

Kot sin Maora je na Novi Zelandiji tudi sam doživel zaničevalen odnos belskega prebivalstva, je povedal. "Ko sem odraščal, je bilo povsem običajno, da so me v trgovini nagovorili s 'Kaj bi rad?'," se je spomnil ter pojasnil, da so Maori in Polinezijci takšnega odnosa deležni še vedno - da jih torej samodejno obravnavajo kot sumljive osebe.

"Cenim spomine na svoje odraščanje, a moram reči, da je odraščanje v tej državi sranje, če si reven," je izjavil. "Spomnim se, da sem dobil službo v živilski trgovini, a mi nikoli niso dovolili delati za blagajno, ampak sem nekje zadaj umival zelenjavo."

Taika Waititi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot omenjeno je Waititi s svojimi filmi tako na Novi Zelandiji kot v Hollywoodu dosegel opazne uspehe, tudi hvalo kritikov. Zdaj živi v Los Angelesu, v domovini pa se do njega nekateri še vedno obnašajo pokroviteljsko, je še povedal v intervjuju. "Ljudje v Aucklandu (največjem novozelandskem mestu, op. a.) so zelo pokroviteljski. Rečejo mi: 'Oh, dobro ti gre, kajne? Glede na to, kako si odraščal. Glede na to, da si eden od vaših.'"

Ne spreglejte