SiolNET. Trendi Film in TV
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Prihaja ena najnevarnejših misij v zgodovini

Oglasno sporočilo

Na velika platna prihaja zgodba o eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva – pristanku prvega človeka na Luni. Zgodbo, ki je prikazana skozi oči prvega moža, ki je stopil na Luno – Neila Armstronga - ter predstavlja desetletne priprave na zgodovinsko misijo Apolla 11, je režiral z oskarjem nagrajeni režiser Damien Chazelle (za muzikal Dežela La La), astronavta Neila Armstronga pa je upodobil dvakratni nominiranec za oskarja Ryan Gosling.

Film Prvi človek prihaja v naše kinematografe 11. oktobra.

Epska drama je zasnovana po knjigi Jamesa R. Hansena, Prvi mož: Življenje Neila A. Armstronga, uradni biografiji Neila Armstronga, izdani leta 2005. Zgodba v filmu preiskuje vse zmage in težke preizkušnje, ki jih je doživljal Armstrong, njegova družina, njegovi kolegi in nenazadnje tudi narod, ter stroške ene največjih in najnevarnejših misij v zgodovini.Scenarij je napisal Josh Singer (V žarišču, Zamolčani dokumenti), producenti epske drame pa so Wyck Godfrey, Marty Bowen, Isaac Klausner in Chazelle, izvršni producenti pa Steven Spielberg, Adam Merims in Josh Singer.

Prvi človek

O zgodbi:

Biografska drama predstavlja življenje astronavta Neila Armstronga (Ryan Gosling) in legendarno vesoljsko misijo, s katero je Armstrong postal svetovno znan, saj je postal prvi človek, ki je stopil na Luno 20. julija 1969.

Za filmsko ekipo ni bilo ključno samo to, da povedo zgodbo o junaku, o katerem smo lahko veliko prebrali in videli veliko fotografij, temveč da prikažejo, kaj je gnalo njega, njegovo družino in Naso, da so dosegli nekaj nepredstavljivega. Armstrong je bil sprva pilot v korejski vojni, nato testni pilot v zračnih silah, šele nato je delal za Naso. V tistih časih so testni piloti množično umirali, ogromno jih je umrlo v prvih delih njegove zgodbe. A Neil je ostal zvest svojemu cilju in dosegel tisto, kar je v tistih časih veljalo za nedosegljivo.

Prvi človek

K projektu sta producenta Wyck Godfrey in Marty Bowen povabila režiserja Chazella, ki se je zaljubil v glavni lik zgodbe. Chazelle je povabil z oskarjem nagrajenega scenarista Josha Singerja, ki pa je instinktivno orisal, kar je bilo pri junaku najbolj privlačno. Režiser je od ekipe zahteval, da je videti vse avtentično, kot v tistih časih. Med pripravami na snemanje so se člani ekipe tudi veliko družili s člani Armstrongove družine in drugimi, ki so krojili takratno zgodbo.

Zanimivosti:

Uradno biografijo je napisal James R. Hansen, ki je slavnega astronavta vrsto let prepričeval, da pove svojo zgodbo. Armstrong je Hansena povabil na svoj dom v Cincinnatiju, kje je živel dvajset let in celo popoldne sta prebila v njegovi študijski sobi. Tudi po tem sestanku astronavt še ni popolnoma privolil v biografijo. "Ko je Neil v pilotski kabini, so njegove odločitve hitre, ko pa zadeva druge stvari v njegovem življenju, je neverjetno previden in premišljen," njegovo dvojnost opisuje pisatelj.

Med snemanjem se je med filmsko ekipo hitro prijel rek, da imajo v žepih računalnike, ki so veliko močnejši od tistih, s pomočjo katerih so prišli na Luno. Producent Bowen tako opominja, da smo dejansko pozabili, kako veliki sta bili preizkušnja in misija spraviti človeka na Luno, a brez tehnologije, ki obstaja danes.

Prvi človek

Igralska zasedba: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Patrick Fugit, Ciaran Hinds, Ethan Embry, Shea Whigham, Corey Stoll, Pablo Schreiber
Režija: Damien Chazelle
Scenarij: Josh Singer
Po knjižni predlogi: James R. Hansen
Producenti: Wyck Godfrey, Marty Bowen, Isaac Klausner, Damien Chazelle
Izvršna producenta: Isaac Klausner in Adam Merims
Žanr: biografska drama

Naročnik oglasnega sporočila je Karantanija Cinemas d.o.o.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin