Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 17.19

6 let, 7 mesecev

Oskarji 2014: nominiranke za igralko v stranski vlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tu je že pregled oziroma predstavitev petih igralk, ki so blestele v stranskih vlogah.

Sally Hawkins (Otožna Jasmine) Britanska igralka, rojena leta 1976 v Londonu, je prejela svojo prvo nominacijo za oskarja. V filmu Woodyja Allena Otožna Jasmine je zaigrala Ginger, katere nesrečna in pred kratkim ločena sestra se preseli v njeno stanovanje v San Franciscu. Hawkinsova je bila v otroštvu obsedena s črno-belimi filmi iz štiridesetih let 20. stoletja. Med študijem v dramski šoli je leta 1999 statirala v Lucasovem filmu Vojna zvezd, epizoda 1. Letos jo bomo videli v Godzili in ob koncu leta še v družinskem filmu o znanem medvedku Paddingtonu.

Jennifer Lawrence (Ameriške prevare) Za mlado ameriško igralko, ki šteje 24 pomladi, je to že tretja oskarjevska nominacija. Leta 2011 je bila nominirana v kategoriji za najboljšo glavno igralko za nastop v filmu Na sledi očetu, lani prav tako za najboljšo glavno igralko za nastop v filmu Za dežjem posije sonce (oskarja je tudi prejela), letos pa je nominirana v kategoriji za najboljšo igralko v stranski vlogi, in sicer za upodobitev Rosalyn Rosenfeld, ljubosumne žene prevaranta v filmu Davida O. Russlla Ameriške prevare. Tako kot njenemu igralskemu kolegu Bradleyju Cooperju tudi njej dobro dene sodelovanje s tem režiserjem, saj vedno obrodi sadove in to tiste največje in najbolj sočne. Med vsemi nominirankami ima največ možnosti za (ponovno) zmago. Za to vlogo je namreč že prejela bafto, zlati globus in številne nagrade združenj filmskih kritikov. Je tudi ljubljenka občinstva, saj jo predvsem najstniški gledalci obožujejo kot Katniss Everdeen, glavno junakinjo filmskih priredb Iger lakote. Letos jo bomo videli v kar treh filmih: v Možeh X: Dnevih prihodnje preteklosti bo ponovno upodobila mutantko Mystique, v drami Serena bo nastopila v naslovni vlogi Serene Pemberton, novembra pa bo v prvem delu Upora Iger lakote kot Katniss Everdeen spet povzročala težave skorumpiranemu predsedniku Snowu.

Lupita Nyong'o (12 let suženj) Igralka z eksotičnim imenom se je pred 31 leti rodila v Mehiki kenijskim staršem. Odraščala je v Keniji, izobrazila pa v ZDA. Je diplomiranka igralske smeri na prestižni univerzi Yale. Nominirana vloga Patsey, sužnje, ki postane predmet poželenja svojega brutalnega gospodarja v drami 12 let suženj, je njen debi na velikem platnu in obenem prva nominacija za oskarja. Pred tem je leta 2009 kot glavna junakinja nastopila v nagrajeni dramski TV-seriji kanala MTV Shuga. Letos jo bomo videli ob boku Liama Neesona v akcijskem trilerju Non-Stop.

Julia Roberts (Avgust: okrožje Osage) Četrta nominacija za igralsko veteranko. Prvič je bila nominirana leta 1989 za nastop v filmu Jeklene magnolije, leto pozneje za glavno vlogo v filmu Čedno dekle in leta 2000 za glavno vlogo v filmu Erin Brockovich. Tega leta jo je akademija tudi nagradila. Tokrat je nominirana za upodobitev Barbare Weston, zaradi propadajočega zakona zagrenjene ženske, ki se po smrti očeta vrne v rojstno mesto, v drami Avgust: okrožje Osage. Kot zanimivost: zavrnila je glavno vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu Zaljubljeni Shakespeare. Ta vloga je nato pripadla igralki Gwyneth Paltrow, ki je zanjo prejela oskarja. Ironija pa taka! Bila je tudi v igri za upodobitev negativke Poison Ivy v upravičeno najslabšem filmu o kateremkoli superjunaku, Batman in Robin. Še dobro, da vloge (ki jo je potem zaigrala Uma Thurman) ni dobila … Njena z oskarjem nagrajena vloga Erin Brockovich v istoimenskem filmu je pristala na 31. mestu (od stotih) seznama največjih filmskih junakov in negativcev, ki ga je sestavil Ameriški filmski inštitut. Je tudi prva igralka, ki je za nastop v filmu prejela 20 milijonov ameriških dolarjev (skoraj 15 milijonov evrov). In to prav za nastop v filmu Erin Brockovich.

June Squibb (Nebraska) Pravijo, da nikoli ni prepozno. Gre namreč za prvo oskarjevsko nominacijo za 85-letno igralko, sicer bolj znano z malih zaslonov in z odrskih desk. V filmu Nebraska režiserja Alexandra Paynea je upodobila Kate Grant, žensko brez dlake na jeziku, ženo dementnega glavnega junaka v podobi Brucea Derna. Je dobra prijateljica igralke Margo Martindale in prav Margo je bila tista, ki je prepričala June, da se udeleži avdicije za vlogo Kate Grant, ki ji je prinesla nominacijo za oskarja. Martindaleova je namreč prebrala scenarij za Nebrasko, se vanj zaljubila, a je bila, žal, pri 62 letih premlada za vlogo.

Ne spreglejte