Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 24. 2. 2013, 8.44

8 let

Oskarji 2013: Najboljši film je Misija Argo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pričakovano je oskarja za najboljši film dobila Misija Argo, kipec za režijo pa je pripadel Angu Leeju.

Ben Affleck je pred petnajstimi leti z oskarjem na odru stal za scenarij filma Dobri Will Hunting, ki ga je napisal skupaj s kolegom Mattom Damonom, leto 2013 pa mu je prineslo kipec za najboljši film – Misija Argo je s tem precej pričakovano dopolnila zbirko svojih prestižnih filmskih nagrad.

In če je za favorita v kategoriji za režijo veljal Steven Spielberg, je s Pijevim življenjem na koncu kipec domov odnesel Ang Lee Lee in s tem obogatil svojo zbirko kipcev – oskarja za režijo si je že prislužil za film Gora Brokeback. S tem je Pijevo življenje dobilo svojega četrtega oskarja in film je po številu kipcev postal zmagovalec ter premagal tudi Lincolna, ki je vodil po številu nominacij.

Daniel Day-Lewis je z vlogo Lincolna pričakovano postal prvi igralec, ki je prejel svoj tretji kipec za najboljšo glavno vlogo. Poskrbel je za eno najzanimivejših zahval, v kateri je dejal, da se zaveda, koliko sreče ima, v šali pa dodal, da bi moral že pred nekaj leti igrati pomembno zgodovinsko osebnost, in sicer Margaret Thatcher – usoda je seveda hotela drugače.

V kategoriji za najboljšo glavno igralko je do zdaj najrazličnejše nagrade za svoje delo v filmu Ljubezen domov nosila Emmanuelle Riva, medtem ko je oskarja prejela Jennifer Lawrence, ki je navdušila s svojo malce "premaknjeno" ločenko v komični drami Silver Linings Playbook.

Kot je bilo mogoče pričakovati, je najboljši tujejezični film postala Hanekejeva Ljubezen, ki je bila nominirana tudi za najboljši igrani celovečerec nasploh.

Oskarja za stransko vlogo si je nič kaj presenetljivo s svojo izjemno upodobitvijo Kinga Schultza v filmu Django brez okovov prislužil Christoph Waltz, kar pomeni, da ima prav v tej kategoriji že dva kipca Akademije – tudi prvega mu je prineslo sodelovanje s Tarantinom, in sicer v filmu Neslavne barabe.

Pričakovano si je oskarja prislužila tudi Anne Hathaway, ki je kot stranska igralka navdušila v muzikalu Nesrečniki. S tem si je mlada igralka prislužila svoj prvi kipec Akademije, ob čemer je med drugim dejala, kako zelo občuduje svoje sonominiranke Sally Field, Helen Hunt, Jacki Weaver in Amy Adams.

V kategoriji najboljših scenarijev je slavil Chris Terrio za prirejeni scenarij filma Misija Argo, za izvirnega pa si je kipec prislužil en in edini Quentin Tarantino. Ta je ob prejetju nagrade med drugim dejal, da so med letošnjimi nominiranimi scenaristi izjemni pisci in da mu je konkurenca, ki jo je imel, izjemno všeč.

Za najboljši animirani film je obveljala pustolovščina Pogum, najboljši dokumentarec je postala zgodba o ameriškemu folk glasbeniku Sixtu Rodriguezu Searching for Sugar Man, njegovemu režiserju Maliku Bendjelloulu pa je kipec podelil nihče drug kot Ben Affleck.

Podelitev nagrad je v hollywoodskem gledališču Dolby vodil komik Seth MacFarlane, pri podeljevanju nagrad pa so mu pomagali številni slavni igralci in drugi filmski ustvarjalci, med njimi Liam Neeson, John Travolta, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Mark Wahlberg, Robert Downey mlajši, Samuel L. Jackson in Meryl Streep.

Ne spreglejte