Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
9.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Natisni članek

Donald Trump film filmski festival Sarajevo Film Festival Oliver Stone

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 9.43

6 let, 7 mesecev

Oliver Stone v Sarajevu: Ameriška vojaška sila je na steroidih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

2

Oliver Stone, Sarajevo | Foto SFF

Foto: SFF

V Sarajevu je bil pred 15 leti in po zgodbah, ki jih je slišal po vojni, je vesel, da se v nekdaj oblegano mesto vrača smeh. "Vsi tisti, ki ste dovolj stari, da se vojne spominjate in veste, česa je zmožna - vaša dolžnost je, da se spominjate, kaj vojna povzroči."

Oliver Stone je v svoji karieri zgradil impresivno zbirko filmov in dokumentarcev, ki so pomembno vplivali na ameriško in tudi svetovno mnenje o zahodni politiki. Napisal in režiral je več kot 20 celovečercev, je avtor ali soavtor znanih filmov, kot so Midnight Express, za katerega je dobil oskarja, trilogija filmov o vietnamski vojni - Platoon - Vod smrti (1986), Rojen 4. julija (1989) ter Nebesa in Zemlja (1993) - pa mu je prinesla veliko sovražnikov, nekateri so ga označili tudi za izdajalca, ker je o Združenih državah Amerike vedno pisal kritično in včasih tudi izrazito negativno.

Od kritika do nasprotnika ameriških politik

Vendar Stone ne konča s kritikami zgrešene vojne, ki je pustila zgolj številne mrtve in ni spremenila geopolitične podobe Azije. Nadaljuje s Salvadorjem (1986), kjer v odlični drami opisuje dogajanje med državljansko vojno v Salvadorju. Stone ton filma preusmeri v izrazito podpiranje levičarskih gveril in odkrito nasprotovanje ameriški intervenciji in vmešavanjem v notranjo politiko suverene države. V osemdesetih letih se Stone iz kritika ameriških politik prelevi v nasprotnika in Wall Street (1987), Ameriško predsedništvo – JFK (1991), Nixon (1995), W. (2008) ter Snowden (2016) postanejo filmi, s katerimi so predvsem nasprotniki ZDA dokazovali napačno in nevarno politiko vojaško najmočnejše države na svetu.

Oliver Stone v Sarajevu:

Fotogalerija
1 / 20

Dve leti pogovorov s Putinom

Od zaščitnika Juliana Assangea, filma o žvižgaču Edwardu Snowdnu do podpiranja ruske intervencije in pripojitve Krima leta 2014 mu prinese dostop do predsednika največje države na svetu – Vladimirju Putinu. Putinovi intervjuji so posneti v štirih delih, od leta 2015 do leta 2017, v njih pa se Stone in Putin pogovarjata o vsakdanjih zadevah, ki zadevajo predsednika Rusije, od prenatrpanega urnika do (zrežirane) predstave v ruskem vojaškem poveljstvu, ko Putin povabi Stona, da se pridruži pogovoru z vojaškim poveljnikom v Siriji. V protiameriškem duhu kaže naklonjenost Vladimirju Putinu, kar pa na Zahodu povzroči nov val kritik, a 71-letni Stone se na te kritike preprosto več ne odziva.

Kakor vsi, ki smo gledali njegove mojstrovine, občutimo, je pomembno, da se o teh zadevah pogovarjamo, s kateregakoli pola že, saj je alternativa zgolj vojna. Sporočilo, ki ga je prinesel v Sarajevo, polno stavb, ki še vedno kažejo znake vojne, je na vsakomer pustilo vtis. Kakšen, je pa naša stvar.

Oliver Stone, Sarajevo Film Festival | Foto: Daniel Fazlić Foto: Daniel Fazlić

"Na oblasti so ljudje, ki se ne spomnijo bolečine in grozot vojne"

"Strah me je, da je svet izgubil svoje ravnovesje. Skrbi me, da so na oblasti ljudje, ki se ne spomnijo bolečine in grozot vojne. Da se govorijo stvari, ki bodo porušile ravnovesje, in nas bodo ti ljudje pripeljali v novo kataklizmo," je Stone dejal na odru. "Ameriška vojaška sila je na steroidih, je prevelika, države kot take ne prepoznamo več. Pomembno je da se upiramo takšni militarizaciji katerekoli države. Poglejte si Putinove intervjuje, pa boste mogoče razumeli, v kako nevarni situaciji smo danes. Ne pozabite."

Ne spreglejte