Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2011,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sarajevo filmski festival

Petek, 8. 7. 2011, 16.26

8 let

Na sarajevskem filmskem festivalu tudi slovenski režiserji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na 17. sarajevskem filmskem festivalu se bo predstavilo tudi pet slovenskih filmov, štirje bodo sodelovali v samem tekmovanju, eden pa se bo predvajal ob zaključku festivala.

V kategoriji celovečernih filmov se bo predstavilo osem debitantskih filmov, med njimi tudi film slovenskega režiserja Nejca Gazvode z naslovom Piknik. Tekmovalni program pa bo sicer otvoril film Konj iz Torina režiserja Béla Tarr, ki je v Berlinu prejel nagrado Srebrni medved.

Film režiserja Blaža Kutina Toplo je za ta letni čas in film režiserja Martina Turka Stvari, ki jih nisva nikoli naredila se bosta predstavila v kategoriji kratkih filmov. Ta dva slovenska kratka filma sta dva izmed enajstih, ki se jima je uspelo uvrstiti na festival. Ostali kratki filmi prihajajo iz Bolgarije, Romunije, Madžarske, Hrvaške, Turčije ter Bosne in Hercegovine. Poleg sedmih kratkih filmov se bodo predstavili še trije animirani.

Selektorji pa so izbrali še štiriindvajset dokumentarnih filmov, med njimi tudi film slovenske režiserke Maje Weiss z naslovom Kam je izginil delavski razred. Pri izbiranju filmov so se selektorji omejili na tiste filme, ki imajo izraženo režisersko osebnost in prefinjeno avtorsko pisavo.

Premiera filma Orkestar

Festival bodo zaključili še najboljši filmi regijske in svetovne produkcije preteklega leta, med katerimi se bo predstavil tudi Vlado Škafar s celovečernim filmom Oča. V sklopu festivala pa se bo predstavil tudi film Orkestar režiserja Pjera Žalice, katerega rdeča nit je legendarna glasbena skupina Plavi orkestar.

Festivala se bodo udeležili številni znani obrazi

Festival bodo obiskali tudi pomembni gosti. Med njimi je nemški filmski režiser Wim Wenders, ki bo na festivalu predstavil film o plesalki Pini Bausch. Igralko Charlotte Rampling pa je doletela prav posebna čast, saj bo letos kuratorka fundacije Katrin Cartlidge. Med gosti bo tudi Susanne Bier, ki je prejela oskarja za film In a Better World. Svojo udeležbo pa so potrdili tudi Milan Kučan, Stipe Mesić, Severina, Magnifico, Branko Đurić-Đuro, Bajaga in mnogi drugi.

Ne spreglejte