Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2009,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 30. 8. 2009, 13.56

8 let

Moda na velikem platnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjih nekaj letih nas je v kinu presenetilo kar nekaj filmov, ki so tako ali drugače povezani z modnim svetom. Tudi življenje Coco Chanel je nedavno doživelo kar tri filmske ekranizacije.

V kinih si lahko te dni ogledate film o Coco Chanel, v katerem je naslovno vlogo odigrala Audrey Tautou. Prevod filma, ki v izvirniku nosi naslov Coco avant Chanel, je sicer malce neroden, saj iz njega ni razvidno, da gre pravzaprav za zgodbo o zgodnjih letih dame, ki je kasneje postala znana kot Coco Chanel. O sloviti modni oblikovalki so v zadnjih dveh letih posneli kar tri filme; poleg zgodbe z Tautoujevo so lani dokončali televizijski film, prav tako naslovljen Coco Chanel, v katerem je naslovno vlogo prevzela Shirley MacLaine, ki je bila nominirana za nagradi zlati globus in emmy. V retrospektivi se spominja svojega odraščanja (mlado Coco je odigrala Slovakinja Barbora Bobulova), ob zaključku filmskega festivala v Cannesu pa so letos predstavili celovečerec Coco Chanel & Igor Stravinsky, v katerem sta zaigrala francoska igralka Anna Mouglalis in Danec Mads Mikkelsen. Zgodba se osredotoča na skrivno zvezo med oblikovalko in ruskim skladateljem, ki naj bi rodila tudi najbolj znan parfum na svetu – Chanel No. 5.

Dokumentarni pogled v delo modnih velikanov

Pohod modnih filmov je po drugi strani pospremljen z dokumentarci – ob upokojitvi velikega Valentina je premiero doživel dokumentarni film Valentino: The Last Emperor (2008), ki je prikazal zakulisje ustvarjanja kolekcije z vrhunci, stresnimi trenutki in ljubeznijo vred. Skupaj z izidom najpomembnejše (in najdebelejše) številke revije Vogue pa je luč sveta zagledal tudi dokumentarec The September Issue (2009), ki zloglasno urednico revije Anno Wintour spremlja ob pripravi na izdajo septembrske številke leta 2008. Kamere so kar dve leti spremljale tudi glavnega modnega oblikovalca hiše Chanel Karla Lagerfelda, produkt sodelovanja pa je dokumentarni film Lagerfeld Confidential (2006).

Z modo se spogleduje tudi fikcija

Moda pa je v Hollywoodu stopala v filmsko ospredje tudi pred pohodom biografskih in dokumentarnih zgodb, saj je po Hudičevki v Pradi (2006) lani velika platna zavzela tudi filmska različica Seksa v mestu (prihodnje leto pričakujemo še nadaljevanje), letos pa nas je manj uspešno skušala očarati modna obsedenka Isla Fisher v Strastni nakupovalki (Confessions of a Shopaholic, 2009). Pozabiti ne smemo niti na britanskega komika Sacho Barona Cohena, ki je po kazahstanskem novinarju Boratu ustvaril še lik avstrijskega homoseksualnega reporterja Brüna (2009) in svoje vnaprej dogovorjene (pa tudi improvizirane) potegavščine znova predstavil v svojevrstnem dokumentarcu.

Igralke namesto manekenk

Kukanje v modni svet v Hollywoodu še ni bilo tako močno in vztrajno. Razmerje konec koncev sega tudi v drugo smer, saj so velika manekenska imena v zadnjem desetletju pri reklamnih kampanjah različnih modnih hiš uspešno nadomestile igralke. Pri Chanelu so tako v minulih letih za svoje zaščitne obraze izbrali Nicole Kidman, Keiro Knightley, Audrey Tautou in Emmo Watson, slednjo pa je pred tem najel tudi britanski Burberry. Dior je za oglas najel Marion Cotillard, pri Louisu Vuittonu pa so se odločili za sodelovanje z Madonno. Povezava zvezdnikov z modo pa se seveda ne konča tukaj, saj v zadnjih letih malodane ni več znanega imena, ki ne bi imel tudi svoje modne znamke, a to je že druga (nefilmska) zgodba ...

Ne spreglejte