Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
17.44

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rok Biček Beneški filmski festival lev Razredni sovražnik Igor Samobor

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 17.44

5 mesecev, 2 tedna

Film Roka Bička se bo v Benetkah potegoval za najboljši prvenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razredni sovražnik je navdušil selektorje najstarejšega filmskega festivala na svetu, ki so ga, kot enega šestih svetovnih prvencev, uvrstili v kategorijo 28. mednarodnega tedna kritike.

12 let po tem, ko je na beneškem filmskem festivalu slavil Jan Cvitkovič, se je v kategorijo 28. mednarodnega tedna kritike uvrstil tudi režijski prvenec Roka Bička, ki nosi naslov Razredni sovražnik.

"Film je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem šolskem okolju," so ob svoji izbiri zapisali selektorji.

V filmu, ki je nastal v produkciji Triglav filma, nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu – trije med njimi zdaj nadaljujejo študij na AGRFT-ju. V stranskih vlogah nastopajo še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc in Robert Prebil.

Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zadnjega letnika naredila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni trenutek za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC). Producenta filma sta Aiken Veronika Prosenc in Janez Lapajne.

Izbrana tudi slovenska manjšinska koprodukcija Selektorji mednarodnega tedna kritike, ki bo potekal med 28. avgustom in 7. septembrom, so Bičkov film izbrali ob petih filmskih prvencih z vsega sveta. Izbrali so tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo, film Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot).

V prvencu Mattea Oleotta v glavnih vlogah ob znanem italijanskem igralcu Giuseppu Battistonu nastopajo slovenski igralci Rok Prašnikar v vlogi Zorana, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič. Producent filma je Igor Prinčič, slovenski koproducent pa Staragara.

Vseh šest filmov se bo potegovalo za leva prihodnosti, nagrado za najboljši prvenec beneškega filmskega festivala v višini 100.000 dolarjev (približno 75.000 evrov) ter za nagrado občinstva tedna kritike v višini 5000 evrov.

Slovensko predstavitev na letošnjem jubilejnem 70. beneškem festivalu pa bo zaokrožil Jan Cvitkovič, ki sodeluje pri projektu Benetke70. K soustvarjanju filma so organizatorji festivala povabili več kot 70 režiserjev z vsega sveta, ki so na Lidu že bili nagrajeni. Vsak izmed njih je posnel 90-sekundni prispevek na skupno temo Prihodnost kinematografije.

Cvitkovič se je na beneški filmski festival uvrstil leta 2001 s filmom Kruh in mleko ter, kot že omenjeno, prejel nagrado za najboljši prvenec.

Ne spreglejte