Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 9.57

8 let

Dominacija moškega glasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V svetu filmskih napovednikov še vedno prevladujejo moški pripovedovalci.

O skrivnostni razliki med tem, kako posameznik dojema moški in kako ženski glas, strokovnjaki razpravljalo že dolgo časa. Kljub barvitim rezultatom večina ljubiteljev sedme umetnosti filmske napovednike povezuje s prisotnostjo moškega, ki te napovednike zaznamuje s svojim močnim, vsevednim, avtoritativnim in strah vzbujajočim glasom. Pomislite, kdaj ste nazadnje videli napovednik, v katerem je film predstavil ženski glas.

"Večina filmskih napovednikov je glasnih in intenzivnih, zato filmski studii želijo, da so v njih prisotni moški – tako glasovno kot tematsko," razlaga agent napovedovalcev Jeff Danis. "Tudi če gre za romantično komedijo ali film, kjer ni akcije, želijo, da je v napovednikih močan, dramatičen glas, ki ga zmorejo moški."

Najbolj prepoznavni moški glas

Temelje "klasičnih" filmskih napovednikov je pred desetletji postavil Don LaFontaine, eden od najbolj prepoznavnih hollywoodskih glasov. Zaznamoval jih je s svojim prepoznavnim baritonom in frazami, ki so se v svetu filma obdržale do danes, denimo: "In a world ..." in "One man, one destiny". Do svoje smrti leta 2008 je posnel več kot pet tisoč napovednikov in na tisoče televizijskih oglasov.

V zadnjih letih se tradicija vključevanja napovedovalca v filmski napovednik malce opušča, studii se nemalokrat raje odločijo, da izseki iz filma pripovedujejo sami zase ali pa jim pri tem pomagajo z različnimi grafikami. Kljub novemu trendu v napovednikih z glasom še vedno prevladujejo moški. "Obstaja ogromno zelo nadarjenih žensk, ki lahko uspešno odigrajo vlogo pripovedovalke, a za to le redko dobijo priložnost," opaža agent Mike Soliday.

Ena od redkih izjem je napovednik filma Samo še 60 sekund iz leta 2000. Z veliko energije posnet akcijski triler je bil poln hitrih in lepih avtomobilov, zato je, kot se spominja vodja studia, ki je naredil napovednik, manjkal le še ženski glas. "Menil sem, da bi bilo super, če bi ga opremili s seksi ženskim glasom. Nekako smo delali reklamo za avtomobile, zakaj ne bi šli pri tem do konca?"

Največji izziv za ženske v tovrstnem poslu je mišljenje filmske industrije, ki ženski glas vedno dojema kot premalo močan, da bi uspešno preglasil hrupno in intenzivno dogajanje v napovednikih. S tem se številni predstavniki tega posla ne strinjajo – pred leti je o nesmiselnosti neuporabe žensk razmišljal tudi LaFontaine.

Tukaj se pojavlja vprašanje, kako gledalci oziroma poslušalci dojemajo tako ženski kot moški glas. Različne raziskave naj bi dokazale, da naši možgani raje sprejemajo ženski glas – ena od razlag tega pojava naj bi bilo posameznikovo dojemanje ženskega glasu kot toplega in materinskega, kar je posledica devetmesečnega življenja v maternici. Po drugi strani so omenjene raziskave pokazale, da ljudje bolj verjamejo moškemu glasu – tega naj bi tako moški kot ženske dojemali kot bolj kredibilnega.

Iz tega izvira tudi nezaželenost ženskega glasu v filmskih napovednikih. "Ljudje tem izdelkom niso dovolj naklonjeni, če jih predstavlja ženska," razlaga Seth Gaven, vodja studia, ki je naredil napovednik za film Kraljev govor, in dodaja, da večjo kredibilnost išče tudi med bogato izbiro moških glasov.

Po drugi strani so testiranja dokazala tudi, da včasih zmagajo glasovi, s katerimi se lahko gledalec poistoveti. To naj bi dokazala poskusna raziskava, ki so jo naredili pri televizijski seriji One Born Every Minute, ki se dogaja v porodnišnici. Med več pripovedovalci so bili gledalci najbolj naklonjeni pripovedovanju igralke Jamie Lee Curtis (čeprav niso vedeli, da je to ona). Z njenim glasom naj bi se glede na temo serije gledalke najbolje poistovetile.

Oglejte si še napovednik filma Batman se vrača, ki ga je s svojim glasom opremil Don LaFontaine.

Ne spreglejte