SiolNET. Trendi Film in TV
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Damjan Kozole najboljši režiser na letošnjem festivalu v Karlovyh Varyh

0,30

termometer

Damjan Kozole
Foto: Bor Slana

Slovenski režiser Damjan Kozole je za film Nočno življenje dobil nagrado za najboljšega režiserja na letošnjem 51. festivalu v čeških Karlovyh Varyh.

Glavno nagrado, kristalni globus, je žirija namenila madžarskemu igranemu filmu It's Not the Time of My Life, ki ga je posnel režiser Szabolcs Hajdu, piše na spletni strani festivala.

Navdih v aferi Baričević

Kozole je žirijo letošnjega festivala prepričal s filmom, navdahnjenim z afero Baričević, ki se dotika osnovnih vprašanj sodobne evropske družbe, kot so zaupanje, etika, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. "To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo," je o njem povedal režiser.

Njegov novi celovečerec so v uradnem tekmovalnem programu prikazali kot svetovno premiero. Kozole ga predstavil skupaj z ožjo igralsko in ustvarjalno ekipo, v kateri so bili igralca Pia Zemljič in Marko Mandič, koscenarist Ognjen Sviličić, kostumografinja Zora Stančič, koproducentka Labina Mitevska in producent Danijel Hočevar.

Dobre kritike

Kot so po prejemu nagrade sporočili iz zavoda Vertigo, so film odlično ocenili tudi številni mednarodni novinarji in publicisti, o čemer pričajo kritike v najbolj znanih mednarodnih filmskih publikacijah, kot so Variety, Screen International, Cineuropa, The Wrap. Prejel je tudi najvišjo poprečno oceno skupine mednarodnih filmskih kritikov, ki so na spletni strani FilmNewEurope ocenjevali filme, prikazane v glavnem tekmovalnem programu.

Najbolj znani filmi Damjana Kozoleta:
- Rezervni deli (2003)
- Vizije Evrope (2004)
- Delo osvobaja (2005)
- Za vedno (2008)
- Slovenka (2009)

Szabolcs Hajdu pa je prepričal z družinsko dramo, ki jo je posnel na svojem domu s svojimi družinskimi člani in prijatelji. Poleg grand prixa in 25.000 dolarjev je prejel tudi nagrado za najboljšega igralca.

Posebno nagrado žirije je dobila nenavadna romanca Zoology ruskega režiserja Ivana Tverdovskega o ženski, ki ji je zrasel rep.

Uspešna sta bila tudi oba češka koprodukcijska filma v tekmovalnem programu: Zuzana Maurery je dobila nagrado za najboljšo igralko v filmu The Teacher Jana Hrebejka, zadnji igrani film Jana Nemeca The Wolf from Royal Vineyard Street pa je bil deležen posebne omembe žirije.

Opažen tudi Miha Knific

Za življenjsko delo so v Karlovyh Varyh, kjer vsako leto prikažejo okoli 150 filmov z vseh koncev sveta, nagradili ameriškega igralca Willema Dafoeja, opažen pa je bil še en slovenski režiser - Miha Knific, ki je za projekt Vztrajanje prejel nagrado Eurimages Lab Award, vredno 50.000 evrov. Nagrada sklada Eurimages, ki so jo letos podelili prvič, je namenjena najbolj obetajočemu filmskemu projektu.

Prihodnje leto bo festival potekal od 30. junija od 8. julija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin