Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 21.01

8 let

Brazilija gosti svojevrsten Amazonas Film Festival

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od 9. do 15. novembra v Manusu poteka 4. Amazonas Film Festival. Za razliko od večine filmskih festivalov širom sveta je Amazonas zelo specifičen.

Pobudnik festivala je oblast brazilske zvezne države Amazonas, ideja odgovornih pa je bila promocija naravne dediščine in zaščita amazonskih gozdov in voda kot naravnega bogastva, ki pripada vsem živim bitjem na planetu. Danes se v Amazoniji nahaja več kot 40 odstotkov vseh tropskih pragozdov na svetu, v njih pa živi skoraj polovica nam znanih rastlinskih in živalskih vrst.

celotnega sveta, ki s svojim delom in osebnim vložkom pripomorejo k ohranitvi naravnih bogastev, flore in favne, s tem pa tudi človeške civilizacije. Prav zato filmi, ki jih festival gosti, problematizirajo teme ohranjanja narave, ukvarjajo se (tudi) z ekološkimi in etnološkimi vprašanji, globalnim segrevanjem ozračja, kulturo življenja in sobivanja z naravo itd. ter nas spominja, da smo neodtujljiv del živega sveta, ki ga je potrebno ohraniti za vsako ceno.

Osem tekmovalnih filmov ohlapno sledi temi festivala

Tekmovalni del programa, ki poteka v prestižni mestni operni hiši Teatro Amazonas, nudi osem igranih filmov, ki so s svojimi zgodbami fleksibilno zavezani temi festivala, ter dvanajst dokumentarnih filmov, ki s tematiko strogo sledijo festivalskemu konceptu. Festival nudi tudi kratkometražne filme, posebno zanimiva pa je retrospektiva novejše brazilske kinematografije v kateri so prikazani opaznejši naslovi letošnjega leta.

Žiriji predseduje režiser filma Deliverance John Boorman

Predsednik žirije igranega programa je britanski režiser, scenarist in producent John Boorman, kar ni naključje, saj so njegovi filmi skozi različne aspekte pogosto obravnavali naravo, odnos človeka do okolja ter družbe in posledice civilizacijskega zanemarjanja našega planeta. Dovolj je, če spomnimo na naslove kot so Zardoz, The Emerald Forest in Beyond Rangoon ter njegovo najbolj znano delo Deliverance, s katerim je Boorman predvidel današnje ekološke probleme in odtujitev sodobnega človeka od narave.

Jean-Jacques Annaud v vlogi častnega gosta

Častni gost festivala je francoski veteran Jean-Jacques Annaud, ki je pred tridesetimi leti s filmom Noirs et blancs en couleur (Črno belo v barvah) osvojil oskarja. Tako njegova prisotnost ni naključje - Annaud, znan po ekranizaciji romana Umberta Eca Ime rože, je v svojih filmih pogosto orisoval simbiozo okolja s človeškim bitjem ter postavil človeka v središče narave (in obratno).

Če se ozremo na njegovo filmografijo, se ne bi zmotili, ko bi ga oklicali za raziskovalca in avanturista: Quest for Fire, The Bear, Sedem let v Tibetu itd. Festival se bo sicer zaključil z njegovim filmom Sa majeste minor (Njegovo visočanstvo manjšina), katerega zgodba je umeščena na izmišljen otok pred začetkom človeške civilizacije v svetu, ki obstaja med mitom in stvarnostjo.

Festival otvoril dokumentarec Earth

Festival je sicer v petek zvečer s svečano premiero otvoril nemško-britanski dokumentarec Earth, ki sta ga posnela Alastair Fothergill in Mark Linfeld. Gre za vizualno spektakularno delo, ki gledalce osvoji že s prvim kadrom; film, ki slavi lepote našega planeta, a hkrati opominja tudi na uničeno ravnotežje med naravo in sodobnim svetom.

Igrana konkurenca nudi zelo zanimiv program: britanski Far North Asifa Kapadia, francoski L'ennemi inime Florenta-Emilia Sirija, avstralski Lucky Miles Michaela Jamesa Rowlanda, ameriški The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Andrewa Dominika, kitajski Assembly Fenga Xiaogonga itd.

V okviru festivala tudi poučni izleti v naravo

V skladu s svojo filozofijo je festival poskrbel, da njegovi gostje in sodelavci v živo spoznajo naravne lepote Amazonije in se srečajo s problemi, s katerimi se borijo ta "pljuča sveta". Festival je tako organiziral niz avanturističnih in poučnih izletov, ki vključujejo potovanje v srce amazonskega pragozda, odpravo s čolnom do hotela Ariau, ki je vmeščen med krošnje zelenih amazonskih dreves, srečanje s sladkovodnimi delfini itd.

Ne spreglejte