SiolNET. Trendi Film in TV
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borštnikov prstan letos igralcu Petru Boštjančiču

0,08

termometer

Peter Boštjančič
Foto: Nebojša Tejić/STA

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo je Peter Boštjančič, so danes v Mariboru sporočili organizatorji 55. Festivala Borštnikovo srečanje, poroča STA.

Peter Boštjančič, dolgoletni član igralskega ansambla Drame SNG Maribor, še prej pa SLG Celje, bo to osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru prejel ob koncu festivala 25. oktobra.

"Čeprav je Boštjančič že kot mlad igralec učinkovito združeval telesno in govorno plat vloge in je v tem pogledu zagotovo predhodnik današnjih fizičnih igralcev, je zanj vir gledališča drama, torej tekst, dialog, odnosi med dramskimi liki. A nikdar drama kot suhoparna literatura, temveč kot živi zapis življenja, kot pogoj za živost gledališča, lika, igre, na katero se odziva tudi gledalec. Zato Boštjančič na odru vedno ustvari tudi fizično prepoznaven lik, z nezgrešljivo, zanj specifično držo, ki na sebi nosi enako intenzivno dramsko napetost kot besedilo samo," je v utemeljitvi nagrade zapisal Blaž Lukan.

Prstan mu bodo izročili konec oktobra

Boštjančič je doživel igralski debi na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor leta 1976, 17 let je bil zaposlen v SLG Celje, leta 1997 pa se je redno zaposlil v Drami SNG Maribor.

Prstan mu bodo izročili na sklepni slovesnosti Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil od 12. do 25. oktobra. Takrat bodo podelili tudi druge festivalske nagrade, za katere se letos potegujejo ustvarjalci desetih uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja.

Po besedah umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka bo bogat tudi spremljevalni program, v katerem so uprizoritve tako slovenskih kot tujih producentov. Otvoritvena predstava Soul Chain koreografinje Sharon Eyal bo na sporedu v petek, 16. oktobra, v Veliki dvorani SNG Maribor. Festivalski program se bo sicer začel že v ponedeljek s sklopom Mlado gledališče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin