Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študentska soba

Četrtek, 2. 10. 2014, 8.51

8 let

Živahno stanovanjce za študentko (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse je enkrat prvič, tudi selitev na svoje. Naj se to zgodi med študijem ali delom, najpogosteje je naš prvi "drugi" dom najemniška soba ali stanovanje. Predstavljamo dekliško opremljeno garsonjero.

Študentska stanovanja ali sobe so pogosto prilagojene študentskemu proračunu. Najemnine so visoke, stanovanja pa običajno že opremljena s pohištvom, ki najemniku ni vedno všeč. V tem primeru se je pametno že pred najemom dogovoriti z lastnikom stanovanja, kaj se sme v sobi ali stanovanju spremeniti ali prenoviti.

Za zgled, kako se da z malo denarja in malce iznajdljivosti opremiti prvi dom, smo poiskali garsonjero, sicer v Kaliforniji, ki nas je s svojo opremo prepričala. Verjamemo, da je lahko v navdih pri opremljanju študentske sobice ali stanovanja marsikateri študentki ali mlajši zaposleni.

Dekliško, a s kančkom elegance Ni treba, da je vaša soba ali garsonjera strogo opremljena, dovolite si malce igrivosti, barv in vzorcev. A previdno, da ne bo vsega preveč, saj v majhnih prostorih to ustvarja občutek nereda. Za osnovni barvni poudarek izberite nevtralne odtenke (bela, krem, rjava ali siva), nato pa izberite dodatke, ki bodo poživili prostor.

Preproge, blazine, odeje Prvi vtis lahko ustvarite z dodatki, ki niso dragi. Blazine ali prevleke zanje lahko sešijete tudi sami, jih potiskate ali drugače okrasite. Odeja nima samo praktične vrednosti – da se z njo pokrijete –, temveč je lahko lep okras na postelji ali naslanjaču.

S preprogami lahko optično razdelite prostor. V stanovanju s fotografij je tako pred sedežno garnituro postavljena živahna modra preproga, kar ta kotiček loči od preostalih.

Kam shraniti oblačila, čevlje in nakit? Shranjevalnih površin ni nikoli preveč. Če je v sobi ali stanovanju omara, jo poskusite pregraditi z zložljivimi predali, ki jih pripnete na gred v omari. Tako pridobite še več prostora. Zanimiva rešitev je tudi "odprta" omara, gred, na katero obesite obešalnike. To lahko za nekaj evrov kupite v Ikei ali kateri od drugih trgovin.

Praktični so tudi predalniki, ki so lahko hkrati polička za nakit, mizica za ličila ali polica za knjige. Morda kakšen predalnik najdete na kosovnem odpadu ali pa pobrskajte po centrih ponovne uporabe.

Delovni kotiček Brez pisalne mize med študijem ne gre. Če se le da, si mizo postavite k oknu ali blizu njega, da boste lahko izkoristili naravno svetlobo. Z leti se bo nabralo veliko študijske literature, zapiskov in drugega gradiva, ki ga sproti razvrščajte in shranjujte. Kupite lepe škatle ali mape ter jih označite.

Škatle in mape lahko zavijete v lep ovojni papir ter tako poskrbite še za dekorativni element. Enako storite s posodicami za svinčnike.

Ne spreglejte