Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
11.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 11.31

6 let, 7 mesecev

Zavod Kultipraktik v ospredje postavlja urbano kulturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Z razpravo na temo Mesta, kulture in urbanost: Spopad občin in zasebnih interesov za javni prostor se bodo danes začeli dogodki v sklopu projekta KURA - Urbane kulture v Sloveniji.

S projektom želi organizator, Zasebni zavod Kultipraktik, opredeliti pojem urbane kulture in njen razvoj ter izpostaviti težave in vprašanja, povezana z njo.

Na uvodni razpravi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije se bodo gostje Janez Koželj, Marko Peterlin, Aidan Cerar, Klemen Gostič, Smiljan Mekica in Goro Osojnik osredotočili na vprašanja, kot so kaj javni prostor danes sploh je, v kakšnem odnosu je do mestnega prostora nasploh ter kdo, kako in zakaj se ga uporablja.

Dotaknili se bodo tudi vprašanj namembnosti javnih prostorov, ki se prilagajajo izključno nekaterim demografskim skupinam, odnosa oblasti in javnosti do razmerja med centrom in periferijo ter nesorazmerja med centrom in obrobjem, ko gre za prednostne naloge in vlaganja v javni prostor.

Razpravo bodo pospremili premiera novega filma Diega Menendesa z naslovom Mi nismo sežigalnica, uprizoritev odlomka monokomedije Čefurji Raus! ter odprtje razstave fotografij Nejca Lasiča Urbani portreti.

Poleg uvodnega omizja se bodo do 6. novembra zvrstili še trije dogodki. V petek bodo v Kinu Šiška pripravili pogovor na temo Urbani športi: Novi pojavi, stari principi?, v soboto bo v Stari elektrarni okrogla miza Mesto kot KANVAS, kot ODER in kot BOJIŠČE, 6. novembra pa se bo projekt končal z Urbanimi frontami v Klubu Gromka v Metelkova mestu.

 

Ne spreglejte