Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
8.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SAM

Natisni članek

SAM trgovina advertorial

Torek, 7. 3. 2017, 8.03

2 meseca, 1 teden

Središče Ljubljane bo (ponovno) dobilo tehnično trgovino

Zakaj bi za tehnični nakup morali iz središča na obrobje Ljubljane?

Vsebino omogoča SAM
SAM

Po dolgem času bo 18. marca v samem središču Ljubljane svoja vrata ponovno odprla tehnična trgovina, in sicer na naslovu Gosposvetska 12, kjer smo je nekoč že bili vajeni!

Ljubljana – središče Slovenije in magnet za obiskovalce z vsega sveta, kjer se vedno kaj dogaja. Toda skoraj težko je verjeti, da v središču slovenske prestolnice že dalj časa ni tehnične trgovine in da se je že po kakšno malenkost, kot sta vijak ali čopič, treba odpraviti na obrobje mesta.

Tega bo 18. marca vendarle konec: na Gosposvetski cesti 12 odpira vrata tehnična trgovina SAM. Podjetje, ki že 25 let uspešno posluje v sedmih krajih po Sloveniji, odpira osmo trgovino, kjer bodo imeli pestro in kakovostno izbiro gradbeno-tehničnega materiala, okrepljeno s pomočjo in podporo, ki jo bodo kupcem pri njihovem nakupu z veseljem zagotavljali strokovno podkovani prodajalci.

Tradicija tehničnih trgovin v središču Ljubljane sega 140 let v zgodovino

Trgovina Carl Kauscheg na križišču današnje Slovenske ceste in Dalmatinove ulice. | Foto: Trgovina Carl Kauscheg na križišču današnje Slovenske ceste in Dalmatinove ulice. Čeprav je bilo središče Ljubljane zadnjih nekaj let brez tehnične trgovine, se je prva takšna trgovina v Ljubljani pojavila pred skoraj poldrugim stoletjem. Na križišču današnje Slovenske ceste in Dalmatinove ulice je leta 1878 začela delovati ena prvih trgovin s tehničnim blagom. Po svojem lastniku Karlu Kavšku se je imenovala Carl Kauscheg.

Po Kavškovi smrti leta 1899 sta trgovino prevzela njegova pomočnika Josip Schneider in Jurij Verovšek. Trgovina je pod imenom Schneider & Verovšek zaradi marljivosti in sposobnosti svojih lastnikov doživela velik razcvet in postala pojem tehnične trgovine, ki je kupce oskrbovala z gradbenim materialom in železnino. Iz majhne trgovinice sta v 35 letih ustvarila tisti čas eno največjih podjetij te stroke, ki je zaposlovalo več kot 50 ljudi.

Prek Železnine do Metalke

Podjetje je leta 1949 prešlo v splošno ljudsko premoženje in ime se je iz Schneider & Verovšek spremenilo v Trgovsko podjetje Železnina Ljubljana, sedem let kasneje pa so podjetju nadeli ime, ki ga poznamo prav vsi, tj. Metalka.

Podjetje je raslo in manjšo hišo na vogalu Slovenske ter Dalmatinove je leta 1963 zamenjala takrat ena najvišjih stavb Ljubljane, inovativna stolpnica, delo arhitekta Eda Mihevca, imenovana prav po podjetju Metalka.

Trgovina Metalka, ki je nasledila trgovino Schneider & Verovšek. | Foto: Trgovina Metalka, ki je nasledila trgovino Schneider & Verovšek.

Že nekoč manjša tehnična trgovina na Gosposvetski ulici

Metalka je imela po slovenskih mestih več manjših poslovalnic. V Ljubljani je bila taka na vogalu Gosposvetske in Kersnikove.

Danes v središču mesta od tehničnih trgovin ni ostalo nič, dokaze o obstoju tehničnih trgovin v središču Ljubljane pa najdemo le še v filmih. Se spomnite, ko je protagonistka filma Ko zorijo jagode prav v Metalki kupila novo namizno svetilko?

Stolpnica Metalka, ki je zrasla tako rekoč na mestu prejšnje. | Foto: Stolpnica Metalka, ki je zrasla tako rekoč na mestu prejšnje.

Manjša poslovalnica na Gosposvetski ulici

Toda kmalu bo ljubljansko mestno središče popolnejše, saj boste v središču slovenske prestolnice spet našli svetila, kable in žarnice, pa vijake in orodje, kot so vrtalniki in brusilniki, barve, lake in čopiče ter vrtne škarje in motiko, žarnice, prav tako armature, sifone in ventile ter še veliko veliko več.

SAM | Foto: Podjetje SAM je pred 25 leti ustanovil Anton Sedeljšak in s tem začrtal pot danes enemu najuspešnejših in najkonkurenčnejših podjetij z gradbeno-tehničnim materialom v Sloveniji. Leta 1991 se je odločno podal v podjetniške vode in v njih se preizkuša vse odtlej. Od težkih začetkov preboja je v petindvajsetih letih s pomočjo marljivih sodelavcev odprl že kar sedem (od 18. marca osem) sodobnih prodajnih središč ter proizvodnjo krivljenega armaturnega železa.

SAM je družinsko podjetje, ki gradi na povezanosti in zaupanju vseh 150 zaposlenih, ti pa s prijaznostjo, strokovno podkovanostjo in ustrežljivostjo skrbijo, da se kupci vedno znova radi vračajo v trgovine SAM.

Nagradna igra: Podarjamo akumulatorski vrtalnik

SAM | Foto:

Nagradna igra je končana, nagrajenci so:

1. Eva Brovinsky: AKUMULATORSKI VRTALNIK VIJAČNIK POWERPLUS + KOVČEK Z 275 DELNIM PRIBOROM
2. Darko Hočevar: NAMIZNA LED SVETILKA EMOS
3. Danilo Dimec: SET ZA VRTIČKARJE KREATOR: LOPATICA, ROKAVICE IN ŠKARJE.

Ne spreglejte