Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2014,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomivalni stroj posoda

Sreda, 11. 6. 2014, 8.42

8 let

Veste, katera posoda ni za v pomivalni stroj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pomivalni stroj je postal nepogrešljiv kuhinjski pomočnik, a marsikdo ne ve, da za pranje v njem ni primerna prav vsa posoda.

Visoka temperatura vode, detergent in močan curek vode lahko kuhinjske pripomočke tudi poškodujejo, zato nekatere raje pomijte v slogu naših babic – na roke.

Noži

Nože, še posebej tiste z lesenim držalom, perite na roke. Ne le da bo zaradi visoke temperature les kmalu odstopil od kovinskega rezila, ampak bo zaradi temperature in zaletavanja v druge predmete rezilo hitro postalo topo. Nože, nasprotno kot druge kuhinjske pripomočke, perite z mrzlo vodo.

Lesene kuhalnice in deske

Kot že omenjeno, les ni ljubitelj vode, še posebej ne vroče. Kuhalnice in lesene deske za rezanje perite na roke, saj se bodo v pomivalnem stroju skrivile in hitreje popokale.

Teflonske posode

Tudi pranje teflona bi bilo bolj priporočljivo kar na roke, saj se teflonski premaz v stroju poškoduje, kar ne bo le uničilo posode, ki ne bo več nelepljiva, ampak bo celo škodljiva. Poškodovan teflon namreč v naši hrani pusti kemijske spojine, ki si jih ne želite zaužiti.

Kristalni kozarci

Kristalni in ročno barvani kozarci niso primerni za strojno pranje, saj se lahko opraskajo in celo počijo.

Pozlačen in srebrn pribor

Bistvo tega okrasnega pribora je sijaj, ki pa ga bo ob pranju v stroju hitro izgubil.

Litoželezne posode

Čeprav so takšne posode trajne in odporne, pa vam odsvetujemo pranje v stroju. To lahko poškoduje prvo plast posode, zaradi česar bo začela rjaveti.

Mehka plastika

Na plastiki, ki je primerna za pranje v stroju, je to posebej označeno. Tanjše in mehkejše plastične posode pa lahko klonejo pod visoko temperaturo vode, s katero stroj pere, in se skrivijo ali celo stopijo. Če bi se vam pranje praznih jogurtovih kozarčkov ali plastenk zazdelo dobra ideja – NI.

Aluminijaste embalaže

Aluminijaste posodice, v katerih navadno dobite zamrznjeno hrano, so uporabne, a ne prav za dolgo. Res, da so poceni, a če jih vseeno nočete zavreči, jih nikar ne perite v stroju, saj lahko poškodujejo drugo posodo in na njej pustijo madeže.

Ne spreglejte