Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
10.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2014, 10.49

7 let, 12 mesecev

Umrl je H. R. Giger, oče Osmega potnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 75. letu starosti je umrl švicarski umetnik H. R. Giger, ki se je v zgodovino popularne kulture zapisal z oblikovanjem nezemljanov v filmih Osmi potnik.

Giger je bil najbolj znan po oblikovanju nezemljanov, ki jih je ustvaril za filme Osmi potnik, fantastični realizem pa je tudi sicer zaznamoval njegova scenografska, slikarska in kiparska dela. Leta 1980 je za posebne učinke v filmu Ridleyja Scotta dobil oskarja.

Študiral je arhitekturo in industrijsko oblikovanje, ves čas pa se je zanimal za umetnost. Po diplomi leta 1966 je kratek čas delal kot notranji oblikovalec, nato pa se je v celoti posvetil umetnosti. Njegovo delo Necronomicon, ki ga je navdihnil H. P. Lovecraft, je prepričalo režiserja Ridleyja Scotta, da oblikovanje nezemljanov prepusti temu nenavadnemu švicarkemu umetniku.

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je režiral nekaj filmov, oblikoval pa je tudi znameniti stol v filmu Dune, režiserja Alejandra Jodorowskega. Njegov biomehanični slog pohištva je navduševal številne ljudi po vsem svetu, v Tokiu so celo odprli Giger Bar, ki pa se mu je Giger pozneje odpovedal, saj Japonci za opremo niso počakali na avtorjeva navodila, temveč so bar opremili zgolj na podlagi grobih skic. So pa zato v Švici odprli dva Giger bara, katerih opremo je skrbno nadzoroval Giger in ki sta odprta še danes.

Kot strokovnjak za posebne učinke je sodeloval tudi v filmih Poltergeist 2, Osmi potnik, Tuja vrsta in predlani pri filmu Prometheus, ljubitelji računalniških iger pa ga poznajo po delu Dark Seed iz leta 1995.

Gigerjevo oblikovanje je navdihnilo številne tetovatorje in glasbenike. Izdelovalec kitar Ibanez je izdal serijo kitar z Gigerjevim dizajnom, pevec skupine Korn, Jonathan Davis, pa je na koncertih uporabljal z Osmim potnikom navdahnjeno stojalo za mikrofon.

Leta 1998 so v Švici odrpli muzej, posvečen njegovim delom, v katerem so poleg slik in kipov razstavljeni tudi deli filmske scenografije. V muzeju je razstavljena tudi njgeova osebna umetniška zbirka, ki med drugim vsebuje originalna Dalijeva dela.

Kot poroča švicarska televizija, naj bi Giger umrl zaradi poškodb, ki jih je utrpel med padcem po stopnicah.

Ne spreglejte