Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
19.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 19.39

8 let

Spalnica: najbolj intimen prostor našega doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dom je naše zatočišče, prostor, kamor se lahko umaknemo pred vsemi skrbmi zunanjega sveta. Ko zapremo vrata našega doma, se želimo po napornem dnevu le sprostiti in si nabrati novih moči.

Zlasti v spalnici je pomembno ustvariti prijetno, pomirjujoče vzdušje, kjer se bomo odpočili in prepustili prijetnim občutkom. Pripravili smo nekaj predlogov, kako spalnico spremeniti v sanjsko oazo miru.

Sanjajmo svojo pravljično spalnico

Preden se lotimo opremljanja spalnice, se najprej prepustimo sanjam in mislim o svoji idealni spalnici. Kaj nas naredi srečne? Kateri stili, katere barve? Kaj smo si vedno želeli imeti v svoji spalnici? Sanjajte na široko, ne cenzurirajte svojih misli, ne postavljajte si ovir. Spalnica je eden izmed redkih prostorov, ki je namenjen samo vam. Vaši obiskovalci ne bodo imeli vstopa vanjo, zato se lahko odločite za katerikoli kos pohištva ali barvo, tudi če se ne ujema s stilom preostalega stanovanja.

Spalnica je vaš najbolj intimen prostor, ki naj odraža vašo osebnost. Pri idejah bodite drzni, izvirni, pa tudi malce romantični. Svojo spalnico lahko opremite v različnih stilih: podeželskem, sodobnem, arabskem, azijskem ali romantičnem. Izbira je prepuščena vam. Pomembno je le, da se sklada z vašimi željami ter da se v tem prostoru počutite doma.

Funkcionalnost je ključna Premislite, kateri so tisti pohištveni elementi, ki jih želite imeti v svoji spalnici. Je to le postelja, nočni omarici in garderobna omara, ali pa želite v spalnici imeti tudi televizijo, mizo, naslonjač in podobno. Odločitev je popolnoma vaša. Izberite tisto pohištvo, ki ustreza vašim potrebam. Seveda bodite pozorni tudi na velikost spalnice, saj ni dobro, če je pohištvo preveč nagneteno v prostoru. Ne pozabite tudi nekaj standardnih nasvetov: nočna lučka pri roki, nočni omarici naj ne bosta previsoki, da dosežete stvari na omaricah s postelje.

Pobarvajmo jo v čudovito barvo Vzdušje v spalnici ustvarjajo barve. Bele stene tako raje spremenimo v odtenke svetlih, nežnih barv, saj bomo z njimi pričarali bolj topel prostor. Velikokrat mislimo, da je pomembna le barva sten v naši spalnici, toda upoštevati moramo vse barve, tudi barvo posteljnine, pohištva in ostalega. Vse to naj bo usklajeno. Pravilo, ki naj bi zagotavljalo dobro počutje v naši spalnici, je 60-30-10. Prevladujoča barva je všečna nevtralna barva na stenah in okenskih okvirjih, 30 odstotkov naj predstavlja bolj živa barva na posteljnini, ki naj bo seveda usklajena z barvo sten. Preostalih deset odstotkov naj bo še temnejšega barvnega odtenka, morda okvirji postelje, slik in podobno.

Primerna osvetlitev daje pridih intimnosti Vsaka soba želi z lučmi doseči dvoje: osvetliti sobo in dati ambientu vzdušje. V spalnici se želimo sprostiti, zato ne bomo izbrali zelo močne osvetlitve. Namesto enega centralnega svetila, ki bo viselo s stropa točno nad našo glavo, raje izberemo več manjših svetil, ki jih bomo postavili na omarice ali pritrdili na stene. V spalnici bomo tako ustvarili bolj pritajeno svetlobo, ki bo ustvarila pridih romantike in intimnosti.

Ne spreglejte