Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 11.04

8 let

Sodobna arhitektura na osrednjem trgu koroške prestolnice (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Društvo koroških arhitektov in likovnih umetnikov DALUK je na osrednjem trgu v Slovenj Gradcu pripravilo razstavo sodobne lesene arhitekture.

Razstava 5+5 LES/HOLZ je izbor desetih sodobnih arhitektur na Koroškem, po petih z obeh strani meje. "Namen razstave je predstaviti sodobno arhitekturo širšim množicam, kar smo lahko storili samo z zunanjo razstavo, ki smo jo postavili na osrednji trg v mestu. To se je izkazalo za zelo smelo potezo in to bomo nadaljevali tudi drugo leto, ko imamo umetniški simpozij," nam je razložil Jure Kotnik, predsednik društva DALUK in kustos razstave.

Društvo DALUK povezuje arhitekte in likovne umetnike. "Gre za področji, ki lahko lepo sodelujeta, hkrati pa zajamemo več ljudi, saj Koroški bazen kadrov ni neomejen," je dejal Kotnik.

Raznovrsten izbor projektov Izbor projektov je raznovrsten in sega vse od javnih stavb do individualne stanovanjske gradnje. Razstava je nastala v sodelovanju Društva arhitektov in likovnih umetnikov Koroške ter Hiše arhitekture v Celovcu in je prva razstava, ki dve sosednji regiji s podobnimi geografskimi, klimatskimi, kulturnimi in zgodovinskimi dejavniki povezuje tudi na področju sodobne arhitekture.

"Ta povezava je zelo naravna, saj gre za dve zelo podobni okolji, pri čemer je seveda tisto na avstrijski strani večje, ekonomsko in sicer bolj napredno ter tudi organizacijsko zelo utečeno, zato sta povezovanje in pretok znanja smiselna. Tako na razstavi predstavljamo pet sodobnih arhitektur v lesu z naše strani in pet z njihove, pri čemer imajo seveda na avstrijskem Koroškem precej večjo bazo projektov, primernih za prikaz, ti objekti so tudi večji po velikosti in javni objekti," je še povedal Jure Kotnik.

Razstavljen tudi nagrajeni hostel Punkl V Slovenijo vse pride z zamikom, a vseeno moramo priznati, da se tudi pri nas nekaj premika v smeri dobre arhitekture in gradnje javnih objektov z lesom. "Zato smo letos nagradili Občino Ravne za projekt Punkl, za najboljšo leseno gradnjo na Koroškem (arhitekturnega biroja Arrea iz Ljubljane), na simpoziju, ki je potekal konec septembra, pa je projekt predstavil Uroš Rustja."

Koroška ima danosti, ki bi jih lahko bolje izkoristila Prav je, da se nagradijo lesene gradnje, saj ima Koroška lesa v izobilju, a žalostno vprašanje je, ali zna to dobrino izkoristi. Jure Kotnik odgovarja: "Lokalna industrija se trudi z zagonom proizvodnje lesenih hiš, gradiva je v izobilju, les pa je hkrati vse pomembnejša tema v arhitekturi. Je material, ki ima zelo dobre gradbene lastnosti, hkrati pa edini material, ki ima pozitivno bilanco CO2, saj za rast porablja CO2 in ga ne proizvaja. Takšni dogodki prispevajo k promociji razvoja tako arhitekture kot gradbene panoge, lesne industrije. Koroška ima danosti, ki bi jih lahko bolje izkoristila. Samo malo čez mejo so na primer podjetja, ki obdelajo več lesa kot vsa Slovenija skupaj. Velikokrat gre za slovenski les, ki ga potem mi dražje odkupujemo nazaj v obliki polproizvodov in proizvodov."

Razstava arhitekturnih presežkov bo postavljena na Trgu svobode v Slovenj Gradcu do 15. 10., potem pa se bo preselila v Celovec in druge kraje na Koroškem.

Ne spreglejte