Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
20. 3. 2014,
16.31

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2014, 16.31

5 let, 8 mesecev

Prvi podvodni muzej na svetu (foto)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Jason deCaires Taylor je kipar. Svoje skulpture postavlja na morsko dno, ustvarja tako rekoč muzej pod vodo. Umetniška dela sčasoma postanejo del naravnega habitata, prekrije jih podvodno življenje.

Angleški kipar Jason deCaires Taylor pod morsko gladino umešča različne skulpture. Gre za različne podobe, vzdušja in vsebine, vse pa združuje eno – postavljene so na morsko dno. Pri teh kipar izkazuje svoje konservatorske veščine, občutek za podvodno fotografijo in potapljaško znanje. Na površini podvodnih skulptur je tako mogoče opazovati čas, v njem pa procese, ki se v morskem ekosistemu odvijajo. Spremljati je mogoče obraščanje, organizmi začnejo naseljevati kipe, postavljene na morsko dno. Tako se iz tujkov kipi spreminjajo v del naravnega habitata.

Iz kipov v koralne grebene

Mednarodno priznanje, podelil mu ga je National Geographic, je za svoje delo Tylor dobil leta 2006, ko je v Grenadi zasnoval prvi podvodni park, vanj pa postavil več betonskih kipov naravne velikosti. Vendar se tu ni ustavil, pred kratkim je namreč v Mehiki, Cancunu, nastal Muzej podvodne umetnosti (Museo Subacuatico de Arte). Vanj je umestil 500 svojih skulptur.

Na morskem dnu je tako mogoče v naravni velikosti videti številne prizore, od nosečnice, inštruktorja joge do drugih upodobitev subjektov, ki pa vsi stremijo k enotnemu cilju – skupnemu boju za zaščito okolja. Hkrati pa največji podvodni muzej neposredno vzpostavlja interakcijo med človeškim svetom in krhkim podvodnim življenjem, v tem primeru koral, ki sčasoma začnejo naseljevati predmete, človeške produkte. Morsko življenje te počasi izničuje, ti pa postanejo koralni grebeni.

Potapljaški inštruktor in kipar

Leta 1974 se je Tylor rodil angleškemu očetu in gvajanski materi. Odraščal je v Evropi in Aziji, velik del zgodnjega otroštva pa je preživel ob raziskovanju malezijskih koralih grebenov. Kiparsko izobrazbo je pridobival na London Institute of Art, ob tem pa postal tudi potapljaški inštruktor in podvodni raziskovalec. Za svoje podvodne fotografije je prejel tudi nagrade, še posebej zaradi svojih dramatičnih posnetkov, v katere je ujel podvodno preoblikovanje svojih kipov.

 

Ne spreglejte