Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
12.13

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 12.13

3 leta, 8 mesecev

Prve pomladne setve zelenjave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Po dolgih zimskih mesecih že hrepenimo po prvem pridelku z lastnega vrta. Sedaj je pravi čas za vzgojo sadik vrtnin, poletnih cvetlic in dišavnic, ki jih bomo v toplih mesecih presadili na prosto.

Setev za vzgojo sadik

Sadike vrtnin, ki so občutljive na mraz, lahko vzgojimo v zabojčkih, posodicah, mini kalilnikih, mini rastlinjakih, na svetli okenski polici v hiši ali stanovanju. Te vrtnine so: paradižnik, paprika, bučke, melone, kumarice, bazilika. priporočamo tudi vzgojo kapusnic, solate, peteršilja, belušne zelene in novozelandske špinače.

Glavno je seme

Seme vseh vrtnin je že v prodaji. V vrečkah Semenarne Ljubljana in Valentin je na voljo kvalitetno seme kvalitetnih sort, ki zagotavljajo okusen in zdrav pridelek. Ne pozabimo tudi na poletne cvetlice. Razen v vrtu, mnoge od njih odlično rastejo tudi v posodah in zabojih na balkonu ali terasi. Tako nam popestrijo puste balkone in velike prazne terase. Ozelenimo si teraso in vroča poletja bodo sredi obilnega zelenja in pisanih cvetov postala prijetnejša.

Kam bomo sejali Na začetku potrebujemo za setev kar veliko posod. Zelo praktični so mini rastlinjaki, kajti lahko jih pokrijemo in tako ustvarimo optimalne pogoje za kalitev. Sejemo tudi v specialne zabojčke, mini kalilnike, posebne setvene posodice, šotne lončke ali tablete, setvene platoje in podobno. Pri setvi v platoje, bo potrebno kasneje mlade sejančke pikirati, kar pomeni, da jih bomo presadili v lonce ali lončke, kjer bodo imeli več prostora za rast in razvoj. Lonček nato postavimo za tri do štiri dni na senčno okensko polico, šele nato na sonce.

Če se želimo pikiranju izogniti, že na začetku sejemo direktno v šotne lončke ali šotne tablete. Rastlina ne doživi šoka, ki ga običajno doživi ob presajanju, na prosto pa jo lahko presadimo kar skupaj z lončkom, oziroma tableto.

Zemlja, svetloba, toplota Pomembna za vzgojo sadik je pravilna izbira zemlje. Idealna za mlade rastlinice je Valentin zemlja za presajanje in pikiranje. Za kalitev je nujna toplota, zato je pomembno, da je zemlja, kamor bomo sejali, topla. Kaleča rastlinica, ki se prikaže iz zemlje, pa potrebuje tudi svetlobo. Po setvi površine ne zalivamo, temveč jo le rahlo poškropimo z vodo.

Presajanje na prosto Pred presajanjem na prosto moramo sadike nekoliko "utrditi", zato jih za teden dni postavimo v pokrito hladno gredo ali v zatišni kot balkona. Tako se navadijo na svež zrak in na nihanje zunanjih temperatur. Na prostem rastejo brez težav.

Običajno pričnemo s presajanjem na prosto nekje od srede aprila do srede maja. Čas je odvisen od vrste in sorte vrtnine, cvetlice ali zelišča, od vremena in od geografske lege. Aprila presadimo rastline, ki so malce odprornejše na mraz, na primer solate in zelja, od cvetlic pa zajčke in nageljčke. Paradižnik, paprike, kumare, bučke in lubenice pa presajamo maja. Če pričakujemo hladen pomladanski zrak, mlade rastlinice obvezno zaščitimo z vrtno tkanino.

Semenarna Ljubljana

Ne spreglejte