Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 30. 9. 2008, 13.45

8 let

Prostorska stiska?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cene nepremičnin gredo v nebo, zato se vedno več ljudi odloča za manjša stanovanja, kjer pa je stiska s prostorom večna težava. Rešitev? Pretehtati vsak nakup ali pa postati iznajdljiv.

Proč z nepotrebno kramo Zagotovo vam je pri srcu vaš ljubek čajni servis, ki ste ga pred leti opazili v izložbi trgovine in ga preprosto morali imeti, zdaj pa neuporabljen išče pozornost v vitrini. Ali pa sušilec sadja, ki ste ga zadeli na vaškem srečelovu, a pravzaprav nikoli niste zares marali suhega sadja. Pa tista ogromna vaza v kotu dnevne sobe, ki vam nikdar ni bila preveč všeč, vendar vam jo je ob poroki podarila teta v sedmem kolenu in enostavno nimate srca, da bi se je znebili. Vam je znano? Mnogi ljudje se težko odrečejo lastnini, četudi gre le za malenkosti. Tako kaj hitro že tako majhno stanovanje postane prepolno neuporabljenih gospodinjskih aparatov, zgrešenih nakupov in neposrečenih rojstnodnevnih daril, vaše stanovanje pa kriči po osvežitvi. Sprehodite se po prostorih in ugotovite, kaj služi le nabiranju prahu in zaseda vaš dragoceni prostor. Nič ni narobe, če se odločite v smeti vreči kak prastar ekonom lonec ali počen palični mešalnik, ki je žal videl že boljše čase. Ostalo podarite prijateljem in sorodnikom, odvečne odeje, oblačila in obutev pa lahko v prihajajočih hladnih dneh podarite človekoljubnim organizacijam ali pa jih odložite v za to namenjene zbirne zabojnike.

Stene in vrata - prezrta vertikala

Popolnoma jasno je, da pri urejanju doma primarno razpolagamo s talno površino, kamor postavljamo pohištvo, a še tako majhno stanovanje ima mnogo skrite površine, ki pa v večini primerov žal ostane neizkoriščena. Za pridobivanje dodatnega prostora se ozrite po stenah, kamor je možna namestitev mnogih polic – bodisi za razstavo družinskih fotografij bodisi za shranjevanje knjig, glasbenih albumov, filmov. Omejitev ni. Če se vam zazdi, da se vaše police že šibijo pod težo in natrpanostjo, lahko dokupite posebne pletene košarice, ki se s kljukami pritrdijo pod policami in skrijejo vaše osebne predmete pred radovednimi pogledi. V kuhinji pritrdite na stene več kljuk za predmete oz. kuhinjske pripomočke, ki jih vsakodnevno uporabljate, v kopalnici pa si namesto omarice z brisačami omislite ljubke poličke in obešalnike, na katere lahko obesite posebno visečo vrečo z več žepi, ki jih po želji napolnite z izdelki za osebno higieno. Obešalnike, ki se brez vrtanja preprosto obesijo na vrata, uporabite za oblačila, dežnike in torbe.

Multifunkcionalnost gospodinjskih aparatov

Olajšajo nam marsikatero gospodinjsko opravilo, zato so v današnjem hitrem življenjskem tempu skorajda nujno potrebni. A kaj ko zaradi svoje velikosti v majhnem stanovanju hitro postanejo prava nadloga. Na trgu (tudi pri nas!) se že lep čas dobijo tisti »nujno potrebni« gospodinjski aparati v nestandardnih velikostih, po katerih že posegajo zlasti prebivalci svetovnih metropol, kjer je prostorska stiska nekaj vsakdanjega. Tako si namesto robustnega pomivalnega stroja lahko omislite takega v velikosti večje mikrovalovne pečice, ki ga preprosto postavite na mizo. Ne najdete dovolj ozkega štedilnika, ki bi vam služil v vaši mali kuhinji? Poseben tip štedilnika ima dva plinska kuhalnika, v spodnji del pa pospravite plinsko jeklenko. In pečica? Lahko kupite namizno pečico, ki jo postavite na mizo ali delovno površino, na vrhu pa z dvema električnima kuhalnikoma omogoča tudi kuhanje. Takšne naprave so zaradi majhne velikosti seveda zelo dobrodošle tudi v vikend hišicah. Ozrite se po multifunkcionalnosti! Združite pralni in sušilni stroj v eno napravo, če veliko delate doma in pri delu potrebujete mnogo naprav, pa si raje omislite namizni »multifunkcijski center«, ki v sebi združuje telefon in telefonski odzivnik, faks, skener, tiskalnik, tiskalnik fotografij in kopirni stroj.

Dodatni prostori za shranjevanje

Verjetno največji problem pri majhnih domovanjih je, kam z vsemi stvarmi. Pri izbiri pohištva bodite pozorni na dodatne prostore za shranjevanje. Kavna mizica naj bo sestavljena iz predalov in poličk, kamor lahko pospravite knjige, tv sporede, časopise in revije. Pri nakupu postelje izberite tisto z izvlečnim predalom, kjer bodo svoj prostor dobili posteljnina, blazine, odeje in sezonska oblačila. V primeru, da posteljo že imate, si omislite zabojnike na kolescih, ki jih preprosto hranite pod posteljo. Tudi klopi in sedežne garniture v svoji notranjosti skrivajo precej prostora za hrambo. Na dno omare z visečimi oblačili postavite plastične zaboje, ki se zložijo drug na drugega in jih lahko uporabite za shranjevanje obutve.

Majhno je lahko videti veliko

Da poleg uporabnosti in udobja majhnega domovanja poskrbimo tudi za njegovo estetsko plat, ki bo ustrezala majhni površini, se najprej poigrajte s svetlobo. Kjer je mogoče, se odločite za velika okna, vsak prostor pa naj bo dobro razsvetljen s stenskimi oz. stropnimi lučmi. V ozkem hodniku lahko obesite večje ogledalo, ki bo poskrbelo za boljše odbijanje svetlobe. Raje kot temne, zamolkle barve in vzorčaste tapete, na stenah uporabite svetlejše barve. Če se vam to zdi preveč dolgočasno, lahko nasprotno steno pobarvate v rahlo temnejšem odtenku, kar bo sobo optično povečalo. Ne odločajte se za »težke« pohištvene materiale, temveč pri mizah, omarah in v kopalnici raje uporabite steklo in akril. Na tla položite preprogo s črtami svetlejših barv, kar zopet razširi prostor. Skratka, držite se načela minimalizma in uporabite svojo domišljijo!

Ne spreglejte