Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
12. 2. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Nedelja, 12. 2. 2017, 11.56

6 let, 1 mesec

Prenovljeno stanovanje v ljubljanski soseski Ferantov vrt

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Arhitekt Edvard Ravnikar je stanovanja v soseski Ferantov vrt v 60. letih prejšnjega stoletja dvostransko orientiral, prednost toka svetlobe in vzdolžno zasnovo tlorisa pa je poudarila tudi njegova sodobna zasnova.

Stanovanjska soseska Ferantov vrt je bila "namenjena zahtevnejšim stanovalcem, v Ravnikarjevi izrazito modernistični drži: z minimalnimi sredstvi - pri tem mislim na količino prostora in svetlobe - prostorom bivanja oblikovati kar največ kvalitet in ob tem pridati še nek individualni značaj", o širšem kontekstu notranjega opremljanja domovanja v omenjenih ljubljanskih blokih pravi arhitekt Jurij Kobe iz studia ATELIERarhitekti.


Preberite si več o soseski Ferantov vrt


Vse to je narekovalo tudi pristop k zasnovi stanovanja, razlaga Kobe. "V arhitekturi, ki jo delamo, vedno skušamo najprej izkoristiti to, kar prostor nudi, in to tudi poudariti, brez nepotrebnega vsiljevanja svojih invencij."

Stanovanje se nahaja v ljubljanski soseski Ferantov vrt, ki jo je v 60. letih prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Sodobna prenova interjerja je ohranila originalni tloris, njen avtor pa je arhitekt Jurij Kobe. | Foto: Arhiv Atelierarhitekti Stanovanje se nahaja v ljubljanski soseski Ferantov vrt, ki jo je v 60. letih prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Edvard Ravnikar. Sodobna prenova interjerja je ohranila originalni tloris, njen avtor pa je arhitekt Jurij Kobe. Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Vzdolžnost prostora

V tem primeru je to vzdolžna opredelitev prostorov, ki ji je bolj ali manj sledila tudi oprema v svetlih in naravnih odtenkih, zaokrožena s črnimi elementi, med materiali pa poudarek in hkrati povezavo predstavlja les. Stanovanje je po originalnem tlorisu dvostransko orientirano: na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe. | Foto: Arhiv Atelierarhitekti Stanovanje je po originalnem tlorisu dvostransko orientirano: na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe. Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Ravno vzdolžnost stanovanja, kot meni arhitekt, pa je tista, ki kljub njegovi majhni kvadraturi, "gradi dimenzijo, ki je prostoru izrazito v prid. Zato oprema to celo poudarja".

Bivalni del prostorska celota

Pri zasnovi je arhitekt sledil tudi originalnemu tlorisu stanovanja, s tem, da je sklop dnevne sobe, kuhinje in jedilni kot oblikoval v še bolj povezano celoto, katere del je skozi transparentno pregrado postala tudi predsoba.

Svetloba, svetloba …

Tloris stanovanj je Edvard Ravnikar, arhitekt soseske Ferantov vrt, ob njenem nastanku dvostransko orientiral.

Vsako je razdelil na južno usmerjeni dnevni del in na prostorsko ter akustično ločen del s spalnicami ter sanitarijami v severnem delu stavbe.

Prednost toka svetlobe v dvostransko orientiranem stanovanju pa je Jurij Kobe pri notranji opremi podčrtal z izbranimi barvami. "S poudarjeno transparentnostjo, svetlimi toni in s postavitvijo zrcal je lahko ta dvojna svetloba kolikor je mogoče zaživela."

 | Foto: Arhiv Atelierarhitekti Foto: Arhiv Atelierarhitekti

Ne spreglejte