Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kickstarter množično financiranje

Petek, 22. 5. 2015, 14.33

8 let

Nekdanji ponos Jugoslavije v sodobni preobleki na Kickstarterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nina Mršnik in Ivana Blaž želita s pomočjo množičnega financiranja obuditi pozabljeno obrt ročno tkanih preprog iz stoodstotne volne, ki jo danes v Bosni in Hercegovini obvlada le še nekaj žensk.

Čilimi, ročno tkane preproge iz stoodstotne volne, so bili v nekdanji Jugoslaviji nepogrešljiv dekorativni element marsikaterega doma. S preprogami ljudje niso krasili le tal, temveč tudi stene, sedežne garniture in postelje. Danes izdelovanje čilimov obvlada le še nekaj posameznikov, redko pa jih zasledimo tudi v sodobnih domovih.

Prav to želita spremeniti oblikovalka in ilustratorka Nina Mršnik ter arhitektka Ivana Blaž. Na Kickstarterju sta zagnali kampanjo za preproge Kobeiagi Kilims, s katero zbirata prednaročila za preproge, izdelane s tradicionalno tehniko, a v sodobnih, svežih barvah in vzorcih.

Obrt, ki jo obvlada le še peščica Za skupni projekt obuditve čilimov sta se odločili po dvotedenskem obisku Bosne in Hercegovine, kjer sta ugotovili, da je nekdaj razširjeno znanje tkanja preprog tik pred tem, da utone v pozabo. Tradicijo med drugim ohranja peščica žensk z Visokega, s katerimi sta dekleti stopili v stik in ki so izdelale prve preproge z vzorci mladih oblikovalk.

Za eno preprogo tudi do šest tednov ročnega dela Vsaka preproga je ročno izdelana in zato unikatna. Tkalke iz kraja Visoko v Bosni in Hercegovini – iz bližnjega kraja Vitez prihaja tudi Ivana – za izdelavo 100 krat 70 centimetrov velikega čilima potrebujejo štiri dni, za večjega z merami 200 krat 300 centimetrov pa kar šest tednov.

Pri tkanju uporabljajo lokalno pridelano volno, ki je zaradi termoregulacije primerna za uporabo tako pozimi, ko prijetno greje, kot poleti, ko hladi. Volna je ročno tudi pobarvana.

Na Kickstarter po prva prednaročila S kampanjo na Kickstarterju želita Ivana in Nina obuditi priljubljenost čilimov na območju nekdanje Jugoslavije, tradicijo v kombinaciji s sodobnim oblikovanjem pa približati tudi drugim. Prepričani sta, da lahko z ročno izdelanimi preprogami konkurirata plazu cenenih izdelkov množične proizvodnje.

Cilj: ustvariti nova delovna mesta "Najin cilj je zagotoviti dovolj naročil, da bi bil lahko za ženske z Visokega to vir dohodka. Ker zanimanja za čilime ni več, iščejo druge vire za preživetje," nam je povedala Nina Mršnik. Če bi čilimi postali priljubljeni tudi na Zahodu, bi se morda povečalo tudi zanimanje med mladimi v BiH.

"Ob večjih naročilih bi potrebovali nove tkalce, zato si želimo, da bi lahko znanje prenašali na mlade in ustvarili nova delovna mesta."

Računata na kupce z Zahoda Prek Kickstarterja želita oblikovalki preveriti tudi zanimanje kupcev. "Na podlagi naročil bova videli, kakšni vzorci so jim všeč in na katere države se morava usmeriti." Za zdaj najbolj računata na podpornike iz Zahodne Evrope in Združenih držav Amerike, pričakujeta pa tudi pozornost podpornikov z Balkana.

Ker so preproge mehke in razmeroma lahke (največja tehta le kakih šest kilogramov), dostavljanje preprog v tujino ne pomeni večje težave. Po končani kampanji se bosta usmerili v prodajo prek fizičnih trgovin in lastne spletne trgovine, razmišljata pa tudi o sejemskih predstavitvah v tujini.

Ne spreglejte