Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 11. 2014, 13.24

8 let

Mikroelektrarna na strehi in deževnica za splakovanje stranišč (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob Dunajski cesti v Ljubljani je zrasla Eko srebrna hiša, ki jo snovalci hvalijo kot stanovanjski objekt z najsodobnejšo tehnologijo in minimalnim vplivom na okolje.

Posebnost te zgradbe je, da so vse bivalne enote, 12 garsonjer, 28 dvosobnih, 53 trosobnih, 22 štirisobnih in tri petsobna stanovanja ter deset dvonadstropnih stanovanj, podprte s sodobno tehnologijo in ločene od preostalih enot. "To pomeni, da se vsako stanovanje obnaša tako, kot si to želi njegov lastnik," razloži Adela Erjavec, vodja trženja in oseba, ki je vodila opremljanje vzorčnih stanovanj.

Že samo ime stavbe nakazuje, da je vodilo pri gradnji pametna uporaba energije v povezavi z moderno arhitekturo. "Ime Eko srebrna hiša izvira iz osnovnega naziva eko hiša. Del srebrna je dodan, saj bi gradnja za doseženo kakovost po ameriškem LEED-standardu dosegla najmanj srebrno priznanje. Odločili smo se, da pridobimo evropski certifikat energetske izkaznice, s katerim dokazujemo, da stanovanjski del objekta spada v energetski razred A1, saj porabi povprečno le osem kilovatnih ur na kvadratni meter letno za ogrevanje," razloži Adela Erjavec.

Zelena streha in električni avtomobili Poleg pasivne gradnje na objektu izstopajo inovativne rešitve, na primer fotonapetostna mikroelektrarna na strehi stavbe, s katero poleg priklopa na električno omrežje stavba pridobiva električno energijo. Stanovanja se s pomočjo posebne naprave, ki se ji reče rekuperator, neprekinjeno zračijo s sveže filtriranim dotokom zraka. Rekuperator omogoča tudi dodatno ohlajevanje/ogrevanje zraka.

Na strehi je večfunkcijska zelena streha, ki poleg tega, da hladi stavbo, zajema in filtrira padavine. Ta voda se zbira v zalogovnikih vode in se uporablja za splakovanje stranišč v stavbi. Pri gradnji so investitorji uporabili naravne materiale z nizko ogljično proizvodnjo, ki jih je mogoče v večini reciklirati, omembe vredna posebnost pa je tudi to, da bo ob garaži mogoč najem električnih avtomobilov za lokalno mestno vožnjo.

Dve opremljeni vzorčni stanovanji Znotraj stavbe lahko bodoči kupci vidijo dve opremljeni stanovanji, eno večje, drugo manjše. S fotografom smo pogledali, kako so si njihovi notranji opremljevalci predstavljali opremljeno stanovanje v sodobni stavbi.

Sama oprema ne preseneča, saj ne ponuja posebnih kultnih oblikovalskih kosov, ki bi jih v takšnih dražjih stanovanjih pričakovali. A gospa Erjavec razloži: "Težko se lotimo predragega opremljanja, saj kupec lahko stanovanje kupi z opremo, lahko pa jo tudi vso zamenja."

Trosobno stanovanje z devetdesetimi kvadratnimi metri v sedmem nadstropju ima kljub manjši površini vse, kar imajo veliki. Iz predsobe z velikimi vgradnimi omarami in stilskim naslanjačem za lažje obuvanje ali sezuvanje čevljev se vstopi naravnost v opremljeno kopalnico s kabino za prhanje, druga kopalnica je ob spalnici in je prav tako opremljena, poleg stranišča pa ima banjo in bide. Vse luči v predsobah so zaradi varčevanja z elektriko priklopljene na senzor, podobno pa tudi na hodnikih stavbe.

Desno iz predsobe sta skupni bivalni del in kuhinja, levo pa spalnica in otroško soba, ki sta zaradi velikih oken zelo svetli in zaradi moderne opreme zelo prijetni. Stanovanje ima shrambo v mezinu bloka in parkirno mesto v garaži ter skupne zunanje in notranje prostore.

Posebnost manjših stanovanj je, da imajo namesto balkona ložo, prostor, ki je vrinjen v bivalni prostor, a je s pomočjo steklenih sten ločen. S pomočjo drsnih steklenih plošč je loža zaprta tudi navzven ter zavarovana pred dežjem in nalivi. A v sončnem vremenu se plošče lahko odprejo, tako da sončni žarki in toplota napolnijo prostor.

Džakuzi v dnevni sobi Opremili pa so tudi večje štirisobno stanovanje v sedmem nadstropju z enkratnim razgledom s terase. Že z enim pogledom v stanovanje je mogoče videti, da so se s pomočjo izbranih višjecenovnih elementov lotili opremljanja za tiste, ki imajo bolj izbran okus. Iz predsobe se stopi desno v dnevni prostor s kuhinjo, iz njega pa naprej v spalnico s kopalnico. V dnevnem prostoru nas je presenetil džakuzi, kjer se kupci lahko prepustijo vodnim užitkom.

Iz dnevnega prostora je mogoč prehod na veliko teraso z ležalniki. Ker je terasa res velika in objema skoraj vse stanovanje, je z nje mogoč pogled na skoraj vso Ljubljano. Stanovanje ima še otroško sobo s kopalnico ter pametno umeščen delovni prostor med jedilnico in hodnikom.

Pri opremljanju obeh stanovanj so poskušali uporabljati čim manj do zdravja neprijaznih snovi in materialov, zato je tudi hrastov parket oljen, ne premazan z zdravju škodljivimi snovmi. Tudi posamezni kosi pohištva so iz masivnega lesa, miza v jedilnici je narejena iz masivnega divjega oreha, stoli in sedežna garnitura so iz eko usnja.

Resne rezervacije večjih stanovanj In še cene stanovanj? "Menimo, da naše cene niso višje od cen preostalih podobnih stanovanj. Je pa res, da se za takšno ceno dobi kakovost, ki je ni niti v Sloveniji niti v Evropi. Cene stanovanj se razlikujejo glede na lego, velikost in višino nadstropja. Najnižja cena kvadratnega metra stanovanja je 2.727,26 evra, najvišja pa 3.900 evrov (brez DDV)," doda Erjavčeva in pove še, da imajo veliko resnih rezervacij, predvsem za večja stanovanja.

Ne spreglejte