Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
8.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dom dnevna soba arhitektura

Petek, 19. 4. 2013, 8.12

6 let, 6 mesecev

Kako razporediti pohištvo dnevne sobe in povečati majhne prostore?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kako smiselno razporediti notranjo opremo dnevnega prostora? Tudi na to vam odgovor ponujajo v salonu notranje opreme Elementare.

Družina si je želela opremiti dnevni prostor. Na arhitekte iz salona notranje opreme Elementare se je obrnila z vprašanjem, kako naj smiselno razporedi notranjo opremo, pri tem pa uporabi nekatere že obstoječe kose.

Pri zasnovi so morali strokovnjaki notranjega opremljanja upoštevati, da jedilno mizo uporabljajo tudi kot delovno mizo. Prav tako so si v prostoru želeli kamina, ki pa so ga tudi že naročili.

Triki za povečanje majhnega prostora

"Prostor v hiši ali stanovanju, kjer smo z družino večino časa, naj bo kar se da prostoren in udoben," pravi arhitektka Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare, ki predstavlja zasnovo opremljanja dnevne sobe.

Prvi korak v družinski hiši, v kateri sta bili kuhinja in dnevna soba ločeni s predelno steno, je bila združitev teh dveh delov domovanja v en prostor. Dnevna soba je bila prej dostopna samo prek kuhinje, ki je zaradi stene na levi in desni strani delovala manjše, prostor pa s tem optično pomanjšala. Dnevni prostor z jedilnico pa je bil zaradi manjše kvadrature in mansarde še optično nižji.

Zato je bila združitev prostorov majhne kvadrature, da bi celota začela delovati in zadihala, nujna.

Ob vstopu v prostor so na desni steni ohranili obstoječi kuhinjski niz, ki se začne z visokimi omarami, te pa se nato nižajo. Prostora na ta način niso zaprli, na omari pa je še vedno prostor za odlaganje. Zgornji elementi kuhinje so linijski, kar ustvari učinek daljšega prostora. Ti se na koncu sklenejo na steni z oknom, ki prostor napolnjuje z naravno svetlobo.

Arhitektka v kuhinji še predlaga dvig spodnjih elementov od tal, saj bi s tem dobili prazen prostor in učinek lebdečih elementov. Ta trik je za ustvarjanje bolj odprtega in zračnega prostora velikokrat uporaben, v primerih, ko imamo manjše kvadrature, še pojasnjuje Nina Juratovec.

Na mestu porušene predelne stene je nastal prostor za postavitev jedilne mize s štirimi stoli. Kjer so prej pogled ustavili kuhinjski elementi, se pri rešitvi salona Elementare pogled odpre na celoten prostor, ki je v trenutku videti večji.

Ker je jedilna miza v uporabi tudi kot delovni kotiček, so steno ob njej uredili kot nov element v prostoru. Ta pri jedilni mizi služi kot prostor za slike in fotografije. Od strani pa so skrili knjižne police, ki se lahko za potrebe delovnega mesta zaprejo z vratci in uredijo v omarice.

Da dnevne sobe s pohištvom ne bi preveč zaprli, so pod televizijskim sprejemnikom predvideli le masivnejšo, leseno polico, ki se nadaljuje tudi vzdolž stene poleg.

V prostoru je bilo treba urediti tudi prostor za shranjevanje. Zasnovali so ga kot zaključek prostora, kjer so sprednjo stranico obdelali z barvo stene. Omara je tako skoraj nevidna, hkrati pa omogoča veliko prostora za skladiščenje.

Da stena ne bi bila popolnoma monotona, so jo na sredini ločili s praznim delom, v katerega so umestili kamin. V tem delu je predviden tudi prostor za knjige in odlaganje, saj ta teče mimo in v višini sedežne garniture.

Notranjost police in steno so predvideli v lesu, ki jo je mogoče obdelat z barvo ali z drugim materialom. Oprema prostora je v kombinaciji naravnih materialov (les) in svetlih kosov pohištva.

Prostor lahko poživimo z dodatki in barvo. Ker ima zdaj nov prostor več okenskih odprtin, je v celoti naravno osvetljen, kar še dodatno pozitivno vpliva na dobro počutje v na novo opremljenem domu.

Ne spreglejte