Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2008,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2008, 13.32

8 let

Ilovnati ometi za zdrav dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V obdobju nekaj desetletij smo popolnoma pozabili na izkušnje naših dedkov in babic pri gradnji domov.

Živimo v moderni dobi, z modernimi in kakovostnimi materiali. Če danes opremljate svoje stanovanje, ste že skorajda čudni, če sten stanovanja ne oblečete v mavčno kartonske plošče, ki so trenutno hit na trgu. Gre za sistem polaganja, ki je hiter in čist. V sosednji Avstriji pa so trenutno hit ilovnati ometi, ki so bili v gradbeništvu poznani nekaj desetletij nazaj.

Glina zdravi

Veliko ljudi se odloča za posebne očiščevalne in zdravilne programe z glino v centrih lepote in zdravja, saj glini pripisujejo veliko pozitivnih učinkov na telo. Če ima glina dobre učinke na človeško telo, zakaj je vendarle ne bi uporabili tudi v gradbeništvu. Da imamo v svojem domu prisotne naravne materiale, bo posledično vendarle vplivalo tudi na naše počutje in zdravje.

Ilovica regulira vlažnost v prostoru in nase veže škodljive snovi

Največja težava današnjih domov je previsoka ali prenizka vlažnost v prostoru, vzrok za to pa je današnji način gradnje, ko prostore premočno zatesnimo in tako preprečimo izmenjavo z zunanjim zrakom. Poleti tako prihaja do prevelike vlažnosti (nad 60 %), zaradi katere dobro uspevajo mikroorganizmi kot so pršice in plesni, pozimi pa se običajno soočamo s pretirano suhim zrakom (pod 40 %), zaradi katerega lahko zasledimo tudi vedno več alergij in bolezni dihal. Posebnost ilovice pa je regulacija vlažnosti na zdravo, okoli 50 % relativno vlažnost, saj odvečno vlago hitro veže nase in jo kasneje, ko se zrak posuši, ponovno odda v prostor. Poleg sposobnosti uravnavanja vlage je posebnost ilovice tudi ta, da absorbira neželene vonjave in škodljive snovi iz zraka, s tem pa v prostoru ustvari prijetno klimo za bivanje. Tako so ilovnati ometi s sposobnostjo vezave smradu (npr. kuhinjskega) zaželeni v prostorih, kjer je kuhinjski in bivalni del združen.

Nič več »rosnih« oken in plesni!

Če samo pomislite, koliko vodne pare se dnevno ustvarja v stanovanju pri kuhanju, tuširanju, nenazadnje tudi pri dihanju! Današnji način gradnje s sodobnimi materiali, ki niso sposobni sprejeti vase toliko vlage, povzroča, da se ta »nabira« po hladnejših površinah. Če včasih pozabite dobro prezračiti stanovanje, se vam kaj hitro lahko zgodi, da vam bo v kakšnem kotu nastala plesen. Ilovnati ometi so tako priporočljivi v kopalnicah, kjer je vlažnost še večja, okna in ogledala pa se hitreje orosijo, v spalnih prostorih pa ilovica s konstantno vzdrževano vlažnostjo preprečuje nastanek mikroorganizmov, ki lahko povzročijo različna obolenja.

Še nekaj dobrih lastnosti:

• Ilovica je naravni material in je popolnoma razgradljiva. • Ilovica zelo dobro absorbira tudi toploto in jo oddaja s časovnimi zamiki, zaradi česar jo pogosto uporabljajo v kombinaciji z grelnimi telesi (npr. stensko ogrevanje). • S svojo parapropustno strukturo je tudi zelo dober zvočni izolator.

Izdelava ometa in cena

Uporablja se za vse vrste podlag, za nekatere (npr. les) pa je potrebno dodati še trstično pletenje, da se ilovnat omet lahko oprime, potrebno pa ga je tudi armirati z mrežico (najbolje iz jute, saj je izdelana iz naravnega materiala). Tako kot pri običajnih (apnenih) ometih sledita grobi in fini omet, vse skupaj v debelini približno dveh centimetrov. Razlika z navadnim ometom je v sami izdelavi, saj se ilovnat omet gladi na steno, zaradi česar tudi robovi sten niso ostri, ampak lepo zaobljeni, kar priporoča tudi feng-shui. Kaj pa cena? Dražji (naravni) materiali in težji postopek izvedbe vpliva tudi na približno 50 % višjo ceno od navadnih (apnenih) ometov.

Ne spreglejte