SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dubrovniška rezidenca nekdanje nogometne zvezde (foto)

2

termometer

 | Foto:
Od zamisli do končane gradnje sodobne hiše na dubrovniški obali je minilo kar deset let, a je bilo vredno čakati na končni rezultat.

Hišo v dubrovniškem predmestnem naselju Lozica tik ob morju so projektirali dubrovniški arhitekt Marko Dabrović in njegovi kolegi iz zagrebškega studia 3LHD. Projekt V2, kot so poimenovali hišo, so pripravljali celo desetletje – načrt za hišo s prekrasnim razgledom na Elafitske otoke je nastal že leta 2004, potem pa so kar sedem let čakali na gradbeno dovoljenje.

Čeprav arhitekti ime naročnika strogo varujejo, so pri časopisu Slobodna Dalmacija izvedeli, da naj bi bil lastnik hiše nekdanji nogometaš Mark Viduka, avstralski Hrvat, ki je bil med drugim kapetan avstralske nogometne reprezentance, igral pa je tudi v angleški premier ligi. Kot piše omenjeni časopis, naj bi za svojo dubrovniško rezidenco odštel najmanj milijon evrov.

Arhitekti so si zamislili zgradbo, ki se odpira naravi, hkrati pa je z masivnim steklenim pročeljem zaščitena pred njenimi vplivi. Preproste geometrijske linije in minimalističen slog se sicer zdijo v ostrem nasprotju z arhitekturo okoliških zgradb, hkrati pa v njej prevladujejo materiali, predvsem kamen in les, ki spoštujejo tradicijo.

Hiša, ki sicer stoji v neposredni bližini rezidence ruskega milijarderja Viktorja Vekselberga, je studiu 3LHD prinesla prestižno strokovno nagrado Zveze arhitektov Hrvaške za največje dosežke na področju stanovanjske arhitekture v lanskem letu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin