Dobitnik nagrade OHO je Staš Kleindienst (foto)

Letošnji dobitnik nagrade OHO za mlade vizualne umetnike do 35. leta starosti je Staš Kleindienst, ki je žirijo prepričal z delom Skrivnosti gozda.

1 / 17

Foto: Klemen Korenjak

2 / 17

Foto: Klemen Korenjak

3 / 17

Foto: Klemen Korenjak

4 / 17

Foto: Klemen Korenjak

5 / 17

Foto: Klemen Korenjak

6 / 17

Foto: Klemen Korenjak

7 / 17

Foto: Klemen Korenjak

8 / 17

Foto: Klemen Korenjak

9 / 17

Foto: Klemen Korenjak

10 / 17

Foto: Klemen Korenjak

11 / 17

Foto: Klemen Korenjak

12 / 17

Foto: Klemen Korenjak

13 / 17

Foto: Klemen Korenjak

14 / 17

Foto: Klemen Korenjak

15 / 17

Foto: Klemen Korenjak

16 / 17

Foto: Klemen Korenjak

17 / 17

Foto: Klemen Korenjak

Med nominiranci za nagrado OHO, Sanelo Jahić, Ištvanom Ištom Huzjanom, Špelo Petrič in Stašom Kleindienst, ki se s svojimi deli predstavljajo na razstavi v Centru in Galeriji P74, je žirija zbrala Kleindienstovo sliko Skrivnostni gozd. V svoji utemeljitvi je med drugim zapisala: "Odlika dela je njegova aktualnost, odraža kompleksen nabor tem, ki so v sodobnem vsakdanu živo prisotne in določajo našo družbeno, politično, ekonomsko, okoljsko in še kakšno identiteto. Izvedba dela je v vseh pogledih radikalna v pojmovanju medija, ki ga z izredno tehnično pozornostjo vodi v nesluteno smer."

S soglasno odločitvijo žirije, v sestavi Martine Vovk iz Moderne galerije, umetnostne zgodovinarke Janke Vukmir in Nine Skumavc iz Centra in Galerije P74, je tako Staš Kleindienst postal deveti nagrajenec nagrade OHO, ki jo podeljuje zavod P.A.R.A.S.I.T.E. S tem mlademu umetniku zagotovi šesttedensko rezidenco v New Yorku, samostojno razstavo v Galeriji P74 in odkup dela sponzorja nagrade KD Group.

O nagradah slikar pravi, da so te v umetnosti dvorezni meč. "Žal umetnostni sistem deluje tako, da lahko vanj stopiš ravno prek nagrad in morda kakšnih poznanstev. Seveda sem kljub temu zelo zadovoljen, da sem nagrado prejel. Mogoče ti ravno nagrada lahko odpre kakšne možnosti."

Naturalizacija izredni stanj Nagrajeno Kleindienstovo delo je del nastajajoče serije slik, ki oblast tematizirajo skozi različne vidike. "V tem kontekstu poskušam izoblikovati nekakšno družbeno fikcijo, izrisano skozi distopično podobo družbene realnosti, ki pa obenem izhaja iz današnjih ideoloških, ekonomskih in političnih koordinat," o nagrajenem delu Skrivnosti gozd, grajenem po principu množičnih prizorov in pripovedniškega slikanja, ki se bežno naslanja na tradicijo panjskih končnic, pravi umetnik.

Pogled na družbeno resničnost skozi vprašanja diskurza moči in oblasti slikar gradi skozi sopostavljene partikularne situacije. Reprezentacijo oblasti avtor prebira v različnih družbenih kontekstih, njene vzvode pa zasleduje tako na ravni represivnih aparatov, sistemov nadzora, upravljanja z javnim premoženjem, fanatizmi, konstrukcijo nacionalne identitete, oblikovanjem javnega mnenja do mikro ravni vsakdanjega življenja, med drugim tudi oblikovanjem in nadzorovanjem prostega časa.

"V nastajajočem opusu me zanimajo predvsem oblikovanje in razvoj izrednih stanj ter njihova naturalizacija, ki oblikujejo družbeno pokrajino in so ključna pri razgrajevanju socialnih pravic na eni strani in krepljenju privilegijev na drugi strani." Tako kot, še pravi umetnik, je 11. september preteklo desetletje opredelil skozi diskurz varnosti, se je ta v zadnjih letih transformiral v diskurz varčevanja. "Tudi to pa je neke vrste izredno stanje, ki prav tako vpliva na izginjanje socialnih pravic. Zanima me, katero je naslednje izredno stanje." In umetnikova teza je? "Skozi družbena omrežja gre vse v smeri širokega sodelovanja, vendar je pri tem sama platforma zgrajena tako, da posameznikov glas pravzaprav ne šteje nič. Trenutno se ukvarjam s sliko, ki raziskuje ravno to vprašanje, vendar kakšen bo zaključek, še ne vem." Pri tem avtor še opozori, da živimo v dobi aktivne pasivnosti in pasivne aktivnosti. Posameznik ima svoj glas in svoje politične zahteve, vendar jih artikulira skozi impotentne kanale, kot so to na primer ravno družbena omrežja.

Za svoje slike še pravi: "Ne zanima me raziskovanje slikarske površine, temveč uporaba jezikov, prek katerih lahko najbolj neposredno artikuliram svoja razmišljanja. Moje slike so bolj pripovedniške kot pa slikarske, skozi njih ustvarjam svoje družbene scenarije."

Staš Kleindienst za nastajajoči opus, katerega del je tudi nagrajeno delo, pravi, da ga zanimajo predvsem oblikovanje in razvoj izrednih stanj ter njihova naturalizacija, ki oblikujejo družbeno pokrajino in so ključna pri razgrajevanju socialnih pravic na eni strani in krepljenju privilegijev na drugi strani.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano