Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2010,
13.15

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 26. 3. 2010, 13.15

3 leta, 8 mesecev

Ali si zgago delamo sami?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Ali zgago dela hrana? Zgago zagotovo lahko izzove določena vrsta hrane, če je naše telo seveda za to občutljivo.

V času posta, ko smo se morda izogibali določeni vrsti hrane ali smo morda celo prenehali kaditi, so se nam težave z želodcem ali zgago verjetno omilile. Vendar pa bo velika noč na naš jedilnik spet prinesla okusno, a za marsikoga težko prebavljivo hrano. In težave z zgago ter želodcem bodo spet naš vsakdan.

Kaj lahko naredimo sami? Izpeljanka reka, povej, kaj ješ, in ti povem, kdo si, mogoče zveni preveč preroško. A če se boste pogovarjali s strokovnjakom, ki je specializiran za bolezni želodca ter črevesja, vam bo povedal, da omenjeni rek še kako drži. Zato sta vsebina in velikost našega krožnika ključna pri preprečevanju težav z želodcem in s prebavili.

Kateri so ključni in nemalokrat majhni ukrepi, ki bi jih bilo dobro vpeljati v naš vsakdan, da bi se izognili zgagi ter drugim prebavnim težavam, lahko zdaj preberete tudi na spletni strani www.ranital.si Med drugim boste lahko prebrali, kaj meni specialist gastroenterolog, s čim najbolj ogrožamo zdravje našega želodca in kako lahko sami preprečimo težave. Nasveti pa se bodo dotikali tudi pravilnega samozdravljenja težav s kislino v želodcu in z zgago ter kako nam lahko pomaga zdravnik specialist gastroenterolog. Vse informacije pa lahko dobite tudi, če se pridružite skupini prijateljev Rad delam zgago na portalu Facebook.

Med drugim boste lahko na omenjeni strani prebrali, kakšna je razlika med že dolgo poznanimi zdravili za zgago antacidi, ki nevtralizirajo kislino, in novejšimi načini samozdravljenja težav z zgago ter želodčno kislino, kot je zdravilo brez recepta Ranital® S 150 mg, v obliki majhnih filmsko obloženih tablet.

 

Kdaj pa moramo pri težavah z želodčno kislino obiskati zdravnika? Samozdravljenje želodčnih težav in pekočih bolečin v požiralniku (zgaga) lahko brez posveta z zdravnikom traja največ 14 dni. Če se stanje v tem času kljub uporabi zdravil, ki ste jih kupili v lekarni brez recepta, ne umiri oz. težave ne izginejo, je potreben obisk pri zdravniku. Nujno pa moramo obiskati zdravnika, če se pojavijo alarmantni znaki, kot so hujšanje, težko požiranje, zatikanje hrane, vztrajno bruhanje, oslabelost, črno blato ali kri v izbruhani vsebini ter dolgotrajne stalne bolečine.

Torej zgago in težave s pekočimi bolečinami v predelu želodca lahko preprečimo sami, če bomo bolj skrbno izbirali hrano, ki jo uživamo, in upoštevali vsaj kakšnega od nasvetov strokovnjakov. Tako morda slednjih nikoli ne bomo potrebovali.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ne spreglejte