Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bonton javni prevoz avtobus vlak

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 12.28

8 let

Kako si lahko vožnjo z javnim prevozom naredimo bolj prijetno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Javnega prevoza se pogosto izogibamo, ker ne maramo drenjanja, hrupa in drugih neprijetnih stranskih učinkov vožnje z večjo skupino ljudi. A veliko teh tegob lahko preprečimo ali zmanjšamo tudi sami.

Tisti, ki dajejo avtomobilom prednost pred avtobusi in vlaki, javna prevozna sredstva obtožujejo neučinkovitosti in predvsem neudobja. A v času vse večje ekološke ozaveščenosti, obenem pa vse bolj strogih kazni za nepravilno parkiranje, se zdi vožnja z javnim potniškim prometom smiseln izbor. Pogled v države, ki si jih pogosto postavljamo za vzor, govori podobno – javna prevozna sredstva so ob kolesih ena najpomembnejših oblik prevoza tako v mestnem okolju kot v medkrajevnem transportu. Če vam kolo ne diši, zato avtomobil kar se da pogosto zamenjajte z avtobusom ali vlakom, ob tem pa se skušajte držati nekaj pravil, kako vožnjo narediti prijetnejšo in varnejšo tako drugim potnikom kot sebi.

Čim dlje od vstopnih vrat Na avtobusih sedite oziroma se postavite čim bolj zadaj, da ne boste ovirali ljudi, ki vstopajo in se skušajo prebiti mimo vas. Enako je na vlakih, kjer pa so vsa vstopna vrata praviloma tudi izstopna, zato predvsem poskrbite, da ne boste ovirali drugih potnikov pri vstopanju in izstopanju – še posebej na lokalnih vlakih, ki se pogosto ustavljajo na postajah.

Odstopite sedež Večina nas absolutno preveč časa preživi na zadnji plati, tako zaradi narave naše službe kot navadne lenobe. Če se prevažate na krajši razdalji, vam ni treba nujno sedeti, sploh če ste mladi in/ali vitalni. Če so vsi sedeži zasedeni in v vozilo vstopi starejša oseba, nosečnica, invalid ali katera druga gibalno ovirana oseba, bodite velikodušni in odstopite sedež. Zelo verjetno je, da si boste koga podobno vljudnega čez nekaj let ali desetletij želeli srečati tudi sami.

Pazljivo s torbami in nahrbtniki V času prometne špice niso nagnetene le ceste, ampak tudi notranjost javnih prevoznih sredstev. Takrat je vsak milimeter prostora dobrodošel, zato ga ne zasedajte po nepotrebnem. Večje torbe držite spuščene h kolenom oziroma stopalom. Enako je z nahrbtniki – ne nosite jih na hrbtu, saj z njim ob vsakem obračanju dregate v ljudi okoli sebe.

Noge spadajo na tla Seveda je veliko bolj prijetno sedeti z nekoliko privzdignjenimi nogami in nekateri avtobusi ter vlaki imajo tudi vgrajene pručke za noge. A če jih ni, to še ne pomeni, da lahko noge odpočijete na sosednjem sedežu ali tistem pred vami, tudi če je prazen. Če ne drugega, je nesprejemljivo brisanje podplatov v sedež, na katerem bo pozneje kdo sedel.

Grizljanje in srkanje Na nekatera javna prevozna sredstva, predvsem mestne avtobuse, ni dovoljeno vstopati s hrano in pijačo (sem ne spada vrečka s špecerijo). Ta prepoved je povsem razumna in na krajših razdaljah ne boste umrli od lakote in žeje, ampak lahko z malicanjem počakate do izstopa. Če ste na daljši vožnji, imejte s seboj prigrizke in napitke, ki nimajo močnega vonja – ne le, da so ti moteči, pri nekaterih potnikih lahko povzročijo tudi potovalno slabost.

Niste v telefonski govorilnici Diskretna uporaba mobilnih telefonov je poglavje zase, a vendarle na kratko povzemimo, kako s svojim najzvestejšim spremljevalcem ravnati na javnih prevoznih sredstvih. Ni vam ga treba popolnoma utišati, vendar naj glasnost zvonjenja ne bo na najvišji možni jakosti. Če že morate opraviti življenjsko nujen klic, se pogovarjajte z normalno jakostjo glasu, sicer pa sogovorniku povejte, da ga boste poklicali, ko boste izstopili.

In ne, niste DJ Ko smo že pri glasnih telefonih – nič ni narobe s tem, da ga uporabljate kot predvajalnik glasbe. A naj bo ta glasba omejena na vaša ušesa. Če bi bil vaš izbor glasbe res tako odličen, da bi v njem uživali prav vsi okoli vas, bi verjetno že bili uspešen jezdec plošč v katerem od nočnih klubov, kajne?

Ne spreglejte