Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilni telefon voda nesreča nesreča

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 10.37

8 let

Kako rešiti mobilni telefon, ki vam je padel v vodo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če vam je telefon po nesreči padel v vodo ali ste ga polili s pijačo, še ne pomeni, da je odpisan. Upoštevajte naslednje nasvete in lahko ga rešite.

Čim prej na suho Po bližnjem srečanju telefona z vodo je treba hitro ukrepati. Kar najhitreje ga potegnite iz vode – to je eden od ključnih dejavnikov, ki bo na koncu odločal o tem, ali bo telefon še uporaben ali ne. Ohišje telefona je namreč za nekaj sekund sposobno zadržati vodo, nato pa ta počasi doteka v njegovo notranjost. Pomembno je tudi, ali ste telefon polili z vodo ali pa vam je na primer padel v morje, ki je slano. Navadna voda namreč ne povzroči toliko škode kot na primer sol iz morja. Zato v tem primeru telefon najprej splaknite s čisto vodo, nato nadaljujte naslednje korake.

Ne vklopite telefona! Ko telefon rešite iz vode, ga nikakor ne prižigajte, da bi videli, ali deluje, če pa je slučajno še prižgan, ga takoj izklopite. Voda v telefonu lahko povzroči kratek stik, ki uniči občutljivo vezje.

Odstranite baterijo in SIM-kartico Nato iz telefona čim prej odstranite baterijo in SIM-kartico ter morebitno spominsko kartico. SIM-kartice navadno precej dobro preživijo stik z vodo, tako da ne boste izgubili shranjenih telefonskih številk.

Posušite ga Zunanjost telefona posušite s krpo ali brisačo. Notranjost posušite tako, da telefon nežno obrišete s suho vpojno krpo. Pri tem pazite, da telefona ne tresete preveč, saj lahko nehote povzročite, da voda pride še globlje v notranjost. Zelo učinkovito je tudi, če telefon postavite na sonce ali pozimi na radiator.

Sesalec da, sušilec ne Uporabite lahko sesalec, da posesate tekočino iz notranjosti aparata. Ni pa priporočljivo uporabljati sušilca za lase, saj lahko odpihne tekočino še globlje v notranjost telefona in tako naredi več škode kot koristi.

Riž ali gel silica Tudi ko se vam zdi, da je telefon že popolnoma suh, ga še ne vklopite. Položite ga v posodo, ki ste jo napolnili s surovim rižem ali – še bolje – vrečkami gela silica, in jo pustite nekaj časa zaprto, da vpije preostalo vlago.

Po zgoraj opisani prvi pomoči lahko svoj telefon znova sestavite in ga poskusite vklopiti. Če boste imeli srečo, bo telefon znova deloval kot prej.

Ne spreglejte