Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2022,
19.06

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

svila kravata velika noč pirhi

Sobota, 9. 4. 2022, 19.06

2 leti

Kako pobarvati pirhe s pomočjo svilene kravate? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Ena izmed idej, kako na zanimiv in zabaven način pobarvamo velikonočna jajca, je tudi s pomočjo kravate. Postopek je zelo preprost, potrebujete le kravate iz stoodstotne svile. Pirhe boste na ta način pobarvali v manj kot eni uri. 

S to tehniko boste ustvarili komplet pirhov, ki imajo sentimentalno vrednost, na primer iz dedkovih starih kravat, lahko pa se zabavate tudi ob nakupovanju poceni svilenega materiala. Ko izbirate tkanino, poiščite drzne vzorce v različnih barvah. Temnejši odtenki, kot so vijoličasti, rdeči, modri in zeleni, se na jajca prenašajo najbolje, pastelne in svetle barve pa bodo ustvarile subtilen dizajn. Obarvana jajca dajte v velikonočno košaro ali pa jih uporabite kot del letnega lova na jajca – ti svetlo obarvani okraski bodo zagotovo izstopali.

Kaj potrebujete?

  • nekuhana bela jajca
  • tkanino iz stoodstotne svile
  • belo bombažno tkanino
  • elastike
  • nizko posodo
  • vodo
  • bel vinski kis
  • papirnate brisačke

Postopek izdelave je zelo preprost

1. korak: Priprava

Kravato najprej razrežite po sredini in odstranite notranjo tkanino. Razrežite jo na večje kvadrate, tako da boste prekrili celotno jajce. Za tri jajca boste potrebovali približno eno kravato. Jajca nato z elastiko trdno zavijte v tkanino, a pazite, da ne počite lupine. Če nastanejo kakšne gube, jih poskušajte zgladiti. Trdneje ko boste jajce zavili, bolj viden bo vzorec. Jajce ovijte še z belo bombažno tkanino, saj bo ta preprečila, da se barva prenese na druga jajca. Nato jo zavežite še z elastiko.

2. korak: Kuhanje

Zavita jajca nežno položite v nizko posodo in jih zalijte s hladno vodo. Pozorni bodite, da so jajca popolnoma prekrita z vodo. Dodajte šest žlic belega vinskega kisa in jajca zavrite. Na nizkem ognju jih kuhajte še približno 20 minut. Kuhana jajca nato položite na papirnate brisačke in počakajte, da se ohladijo.

3. korak: Končni izdelek

Ko se jajca ohladijo, odvijte bombažno in svileno tkanino. Iste tkanine ne uporabite ponovno. Jajca nežno obrišite, če želite, da se svetijo, pa jih namažite še z rastlinskim oljem. Jajca so tako končana. Namenjena so le dekoraciji, uživanja ne priporočamo. 

Oglejte si še:

jajca
Trendi Kako pobeliti jajca, da bodo pirhi lepših barv? #video

 

Ne spreglejte