SiolNET. Sportal ZOI
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Squaw Valley 1960

4

termometer

Še drugič se je zimska olimpijska odprava podala v Združene države Amerike, tudi tokrat brez slovenskih športnikov, ki so drugič in hkrati zadnjič izpustili ZOI.

ZOI 1960 Foto: Getty Images

Ko je Mednarodni olimpijski komite v konkurenci Innsbrucka, St. Moritza in Garmisch-Partenkirchna igre dodelil Squaw Valleyju, je bila večina prizorišč zgolj v glavah prirediteljev. Vseeno pa so prizadevni Američani na območju okrog Lake Tahoa ob zajetni finančni injekciji države le uredili vsa prizorišča in jih uskladili z zahtevanimi olimpijskimi zahtevami. Zataknilo se je le pri progi za bob. Slednje Američani niso zgradili, zaradi česar ta disciplina prvič in zadnjič ni bila uvrščena v program.

Američani so veliko postorili tudi za vse obiskovalce, veliko pozornosti pa so namenili tudi vsem slovesnostim. Tako je otvoritev iger režiral nihče drug kot Walt Disney. 10-dnevni program iger pa je postregel s kopico zanimivimi in izenačenimi boji. Igre so prinesle tudi nekaj novosti. Prvič so nastopili biatlonci, v program hitrostnega drsanja pa so bile vključene tudi ženske tekme. Drsalci so se tedaj že preselili v dvorane.

Iger se je udeležilo 30 držav, skoraj polovica pa se jih je znašla tudi med dobitniki kolajn. Največ so jih še drugič zapored pobrali športniki iz Sovjetske zveze. Na drugo mesto so se zavihteli Nemci, ki so nastopili pod eno zastavo, tretji pa so bili s tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in tremi bronastimi kolajnami domačini.

Število športov: 6
Število disciplin: 27
Število udeležencev: 665 iz 30 držav
Slovenski športniki: / Najuspešnejši udeleženec: Lidija Skoblikova/SZ, hitrostno drsanje, 2 kolajni (2 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Sovjetska zveza- 21 kolajn (7 Z, 5 S, 9 B)
Igre je odprl: Richard Nixon
Olimpijska prisega: Carol Heiss

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin