Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 2. 2018,
6.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žiga Jeglič Jan Muršak

Sreda, 21. 2. 2018, 6.05

6 let, 2 meseca

Kapetan Jan Muršak ob koncu ZOI

Po odmevni olimpijski zgodbi v boj za elito brez Jana Muršaka?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Čeprav je izključitev Žige Jegliča, ki je padel na dopinškem testu, vrgla temno senco na sicer zelo odmevno slovensko hokejsko predstavo v Pjongčangu, kapetan Jan Muršak zagotavlja, da lahko risi olimpijske igre zapuščajo z dvignjenimi glavami in energijo ponesejo še na svetovno prvenstvo divizije I, kjer pa bodo najverjetneje nastopili v okrnjeni zasedbi.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: "Ponosen sem, da sem bil kapetan te ekipe." | Foto: Stanko Gruden, STA "Ponosen sem, da sem bil kapetan te ekipe." Foto: Stanko Gruden, STA

Zmagi nad ZDA in Slovaško, poraz proti Rusiji, ki velja za prvo favoritinjo, ter po podaljšku izgubljeni repasaž proti Norveški so izkupiček slovenske hokejske reprezentance, ki je presegel pričakovanja. Predvsem pa so hokejisti poskrbeli za globalno najodmevnejšo slovensko zgodbo na ZOI 2018. A ker so bili izbranci selektorja Karija Savolainena vse do zadnjega trenutka v boju za četrtfinale, je bilo razočaranje v reprezentančnem taboru v torek precejšnje.

"Če bi nam na začetku olimpijskih iger nekdo ponudil dva zmagi in dva poraza, bi ponudbo z veseljem sprejeli. Razočaranje je veliko, ampak verjamem, da lahko dvignemo glavo. Proti Norvežanom smo bili bolšji tekmec. Nimamo si česa očitati. Na tem turnirju smo pokazali dobre predstave," je ob izpadu z olimpijskega turnirja ugotavljal kapetan Jan Muršak.

"Dvignimo glave," pravi Muršak. | Foto: MaPa "Dvignimo glave," pravi Muršak. Foto: MaPa Ponosni kapetan in temna lisa

"Biti kapetan moštva, ki se bori na takšen način in deluje kot eno, je nekaj zares posebnega. Bilo mi je v veliko čast, da sem lahko na olimpijskih igrah opravljal to vlogo. A ne gre za mene in štiri pomočnike kapetana. Pomembna je celotna ekipa. Kapetan lahko govori, karkoli želi, a če ekipa ne stopi skupaj, to nima pomena. V Pjongčangu je res vse delovalo tako, ko mora. Vsi smo sprejeli svoje vloge," se je razgovoril prvi mož prvega napada.

Kot kapetan je tudi najpogosteje stopil pred mikrofone. Tudi takrat, ko je moral odgovarjati na vprašanja o Žigi Jegliču, ki je padel na dopinškem testu. Vse kaže, da zaradi malomarnosti, ker zdravila, ki ga jemlje, ni prijavil kot medicinske izjeme. "Igralci stojimo za njim," je dejal Muršak, ki je šele tik pred tekmo z Norveško izvedel, da Jegliča ne bo v ekipi, o razlogih pa se je lahko pozanimal šele po njej. Še dlje bo čakal na kazen, ki bo Jegliča verjetno za kar nekaj časa oddaljila od reprezentančnega dresa.

Manj pritiska, boljše igre

"Najbolj me veseli, da smo igrali kot ekipa. Borili smo se, drsali, dihali kot eno … Vsi skupaj smo igrali za Slovenijo. Verjamem, da zdaj lahko optimistično zremo v prihodnost," poudarja 30-letni Mariborčan, s po tremi goli in podajami ter stalnim narekovanjem tempa tudi z naskokom najboljši igralec reprezentance. Našel je tudi odgovor na vprašanje o tem, zakaj je bila Slovenija tokrat neprimerno bolj učinkovita kot pred devetimi meseci na elitnem svetovnem prvenstvu v Parizu.

"Zdaj smo v polnem klubskem pogonu. Mnogi naši reprezentanti sezone končujejo marca. Do maja igra zato ni več tako kakovostna. Poleg tega nam olimpijske igre dajo dodatno energijo. Obenem se na takšnem turnirju od nas pričakuje najmanj. Pritiska pravzaprav ni. Uživamo in se borimo. V takšnem stanju lahko presenetimo vsakega nasprotnika," odgovarja Muršak in tako misli preusmerja proti SP divizije I.

Po sezoni na operacijo zapestja? | Foto: Getty Images Po sezoni na operacijo zapestja? Foto: Getty Images

Zaradi zapestja le gledalec?

Slovenija se bo po vstopnico za vrnitev med elito podala ob koncu aprila v Budimpešti, kjer bodo nasprotniki Italija, Kazahstan, Poljska, Madžarska in Velika Britanija. "Pritisk bo tam večji. Vsi se bodo maksimalno borili proti nam, saj bodo vedeli, da smo boljša ekipa. A verjamem, da s svojimi izkušnjami lahko osvojimo turnir in se vrnemo med elito," je prepričan Muršak, čigar nastop na Madžarskem je pod velikim vprašajem. Že lep čas ga namreč muči poškodba zapestja. Med vrsticami smo tako že lahko zaznali, da ga aprila ne bo med soigralci.

"Tega ne bi komentiral. Zapestje še zdaleč ni v dobrem stanju. Predvsem, ko si tekme sledijo v nizu, je naslednji dan zelo težak. Vedno rad branim slovenske barve, a dejstvo je, da se s to poškodbo borim že dolgo časa. Če bo potrebna operacija po sezoni, bom dal prednost zdravju pred reprezentanco," pravi nekdanji NHL-ovec.

Ne spreglejte