Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2018,
10.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Shani Davis Erin Hamlin Pjongčang 2018

Petek, 9. 2. 2018, 10.15

6 let, 2 meseca

Nezadovoljstvo Shanija Davisa

Američana zabolel način izbire zastavonoše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Shani Davis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred kratkim je v Sloveniji odmeval izbor nosilca zastave na zimskih olimpijskih igrah, ki je bil letos prvič vsaj delno prepuščen javnemu izboru, v ameriški odpravi pa so odločitev med dvema kandidatoma opravili kar z metom kovanca. Pričakovano, to ni bilo po godu vseh, še posebej pa ne poraženega kandidata.

Dvakratni dobitnik olimpijskega zlata v hitrostnem drsanju iz Vancouvra leta 2010 Shani Davis je bil precej kritičen do načina izbora, potem ko je kovanec odločil v prid protikandidatke Erin Hamlin, sicer tekmovalke v sankanju. "Ekipa ZDA se je o nosilcu zastave odločila z nečastnim metom kovanca," je zapisal Davis na Twitterju.

Davis, ki je prvi temnopolti nosilec zlate kolajne na zimskih OI sploh, je še trmasto odvrnil, da bo "počakal do leta 2022", s čimer je nakazal, da se namerava zimskih olimpijskih iger udeležiti tudi v Pekingu.

Oba kandidata sta pred tem od osmih ameriških panožnih zvez prejela enako število glasov. Zato so se vodilni predstavniki ameriške odprave odločili, da odločitev prepustijo najbolj preprostemu žrebu, ki ga pozna človek - metu kovanca.

Iz Davisovega zapisa pa ni jasno, ali so se odgovorni odločili kovanec vreči enkrat ali večkrat. Žreb je odločil v prid 31-letne Hamlinove, kar pa je očitno tako močno razjezilo Hamlina, da je vse skupaj začel povezovati s svojo raso, saj je v tvitu nakazal, da je do "nečastne odločitve" prišlo v času, ko v Ameriki obeležujejo mesec črnske zgodovine.

V ameriškemu olimpijskem komiteju (Usoc) so v odzivu na Davisovo pisanje zatrdili, da je vse potekalo po pravilih. "Izbor nosilca zastave ameriške odprave je potekal po zelo jasnih kriterijih, ki so bili določeni po posvetovanju s športniki."

"Kot vedno je bilo tudi tokrat veliko zaslužnih kandidatov ... Veselimo se, da bo našo delegacijo na otvoritveni slovesnosti vodila štirikratna olimpijka Erin Hamlin," je povedal tiskovni predstavnik Usoc Mark Jones.

Ne spreglejte